V hlavě mi uvízla jedna taková milá scénka z manželského života mé kamarádky: Radka vychází z domu na zahradu s malou miskou obilovin s bílým jogurtem a trochou ovoce. Přistoupí k ní její muž a nahlédne do misky: „Není to moc?“ zhodnotí porci. Načež se jeho žena jako na povel otočí, vrátí se do kuchyně a porci si zmenší o polovinu. České ženy nehladoví kvůli sobě, ale proto, aby byly hodny lásky. Aby je milovali jejich muži, kterým rodí děti a vedou domácnost.

Marcela Fialková
Buďme jako Balkán!

Autorka je spisovatelka

Pojďme se tedy podívat blíže na české muže. Nedávno jiná moje kamarádka přestala vyhovovat otci svých dětí a byla tedy vyměněna za mladší, štíhlejší a veselejší. Ale protože Zuzana se nedá, založila si profil na seznamce. Když jsme se sešly, ukázala mi muže, kteří tam „visí“. Listovaly jsme si jimi a bylo to nesmírně zajímavé. Ta seznamka je totiž celosvětová, a tedy se na ní nenabízí jen Češi, ale celý svět. Kamarádka mi zakryla jména či přezdívky, ukazovala mi jenom obličeje a nechala mě hádat, kteří z pověšených padesátníků jsou od nás. Uhodla jsem pokaždé. Bylo to totiž dost jednoduché.

Čeští mužové byli oproti cizincům tlustí, špatně oblečení, špatně učesaní, nevábní, a dokonce i z fotek bylo zřejmé, že páchnou. Byli to zkrátka takoví nepřitažliví, smradlaví čeští páprdové. Dost jsme se nasmály. A mně na mysli vytanula ona dávná vzpomínka. Najednou jsem si nemohla pomoci a všechny ty zestárlé zoufalce jsem si představovala, jak odebírají své ženě jídlo a dávají jí systematicky najevo, že se musí setsakramentsky snažit, aby pro ně byla dost dobrá. Představila jsem si Radku, co musela na rozdíl od svého muže jíst poloviční porce. Na rozdíl od něj je stále krásná, což jemu ale nebrání v tom, aby se cítil býti nadutým, břichatým borcem, který svou ženu opustí, až pro něj už nebude dost dobrá.

Aleksi Šedo.
Ve filmu by vše bylo snazší

Zdroj: Deník

Ano, jsem teď zlá na muže. Ano, nejsou všichni stejní, určitě mezi nimi existují výjimky, a ty si to nezaslouží. Výjimky ať prominou. Mluvím o jistém jevu. Zatímco v civilizované cizině je běžné, že muž si láskyplně vede za ruku svoji opotřebovanou ženu, české manželky jen kvetou, zatímco jejich břichatí páprdové randí s mladicemi. Možná na tomhle jevu mají české holky svůj velký podíl viny. Možná si ho i trochu zasluhují. Místo zúžení své porce měla moje kamarádka Radka totiž tomu svému dát ránu mezi oči.

Kdybychom si nenechaly všechno líbit, možná by se čeští páprdové vzpamatovali, aby je někdo na té seznamce chtěl, až jejich krásné ženy začnou žít svůj vlastní život třeba s nějakým slušným, hezkým cizincem.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.