Spočítat, kolik takové zastavení bude stát, nedokáže nikdo. Navíc málokdo si troufne odhadnout, jak dlouho bude trvat. Každý týden však bude dražší a dražší. A to se ještě nevyřešil ten původní problém, tedy řádění viru. Až se s ním popasujeme, zůstane nám z toho pořádná kocovina v podobě krize. Ta bude o poznání delší.

Dar pokory a velkých radostí těchto dnů

Scénáře se různí především v odstínech temnoty. Jisté je, že řada lidí přijde o práci a žádný vládní balíček s tím moc nenadělá. Projeví se všechna negativa, na která ekonomové v průběhu růstu upozorňovali: že vláda nespoří na horší časy, že rozhazuje, ale přitom neinvestuje. Vymstí se také jednostranné zaměření na auto-průmysl, protože velké nadnárodní firmy budou chránit hlavně své domovské země.

Vymstí se neochota přijmout euro, díky němuž se podniky z eurozóny dostanou k výraznější podpoře (to už si ozkoušely za minulé krize). A paradoxně se vymstí i přehnaná orientace na služby, což se ukazuje v tuto chvíli, kdy jsou všechny povinně zavřené.

Dva týdny tápání. Srovná se vláda?

Pár rad předtím, než se to opravdu rozjede: Zkuste neutrácet a připravte si peníze na to, kdybyste přišli o příjem. Ideálně na pár měsíců dopředu. Nesjednávejte žádné smlouvy, které vás nutí pravidelně měsíčně cokoli platit. A neberte si spotřebitelské úvěry na věci, které nepotřebujete. Štěstí přeje připraveným, tak se na tu jízdu připravte.

 Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník