Na půdě Národní univerzity Čcheng-čch‘ Vystrčil uvedl: „Hned na začátku svého vstupu do politiky jsem sám sobě přísahal, že již nikdy nebudu pasivní a rezignovaný, že nikdy nepřipustím, abychom třeba někdy bez boje přišli o svobodu.“ Zlomyslníci by možná dodali, že právě proto se možná Vystrčil nikdy nestal skutečnou politickou hvězdou, dokonce ani v mateřské ODS. Jenže o to právě jde. Být poctivý a neoblomný, i když to nepřinese žádné výhody.

Úspěšní regionální lídři ANO brněnský Petr Vokřál a ostravský Tomáš Macura si například řekli, že jim současné směřování Babišova hnutí nevyhovuje, a proto z něj a politiky odešli či odejdou. To takový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ze sebe klidně nechá dělat hadr, jen aby se zavděčil panu majiteli. Ministryně financí Alena Schillerová se v předklonu dál soudí o satisfakci za prezidentův lživý výrok, že Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. Co by se asi tak stalo, kdyby se rozhodla vyhovět soudnímu verdiktu i všeobecně sdílenému pocitu spravedlnosti a za Zemanův omyl se (coby přikázaná instituce) omluvila? Jen by z hlediska vyššího principu mravního porušila zákulisní dohodu mezi Hradem a premiérem.

Krajské volby ve stínu viru

Věra Kuberová není veřejnou osobou, ale díky svému zesnulému manželovi se jí nechtěně tak trochu stala. O to větší váhu má její okamžité odmítnutí prezidentova návrhu na ocenění Jaroslava Kubery Řádem bílého lva. Vzhledem k nehorázným čínským výhrůžkám, které se dostaly do Kuberových rukou prostřednictvím podatelny Pražského hradu, by převzetí metálu ze Zemanových rukou bylo jedním slovem chucpe, nehoráznost.

Ekonomka Hana Lipovská v pátečním rozhovoru Deníku hovořila o sílícím tlaku na vnitřní svobodu: „Lidé se bojí mluvit s někým, koho osobně třeba vůbec neznají, ale o kom se špatně píše, aby sami neměli problém, v práci, rodině nebo, chcete-li, u vydavatele. Tento tlak pochází od nesvobodně smýšlejících zbabělců, kteří neumějí argumentovat a obhajovat své názory a odmítají přijmout výsledky demokratické soutěže, ve které nevítězí. Proto se snaží prosadit agresivitou, hrubostí a nálepkováním.“

Jednodušší je však pronášet slova než konat. Při zahájení jejího Institutu svobody a demokracie poslanec SPD Jiří Kobza uvedl, že sexuální výchova v mateřských školách je projevem pedofilie a homosexualita je úchylka. Nikdo ze sálu se nezvedl a neřekl, že nikoli Unie, ale podobné bláboly mají „zhoubný vliv“. Koho se všichni báli?