Teď má navíc v rukou trumf v podobě prohlášení prezidentova poradce Romana Prymuly, že dubnové dodávky ruského Sputniku V už by nám byly k ničemu, neb schválených vakcín budeme mít přehršel. Blatný tak přestal být žábou na Putinově životadárném prameni a není důvod se ho zbavovat.

NKÚ: Na jaře byl zmatek. Ale kdo může za covidovou mornu?

Pro Babiše to však není dobrá zpráva. Blatného (a s ním ministrů školství Plagy a zahraničí Petříčka) se zbavit chtěl, byť z jiných důvodů než Zeman. Blatný si jede svoji linii, ochotně komunikuje s opozicí, což dokládají slova chvály na jeho adresu z úst pirátského primátora Prahy Zdeňka Hřiba.

A dokonce se vzepřel, když mělo vzniknout jakési paralelní ministerstvo pod vedením Petra Smejkala, jemuž Babiš nedávno nabízel Blatného křeslo.

Minuta ticha za 25 tisíc obětí

Bohužel tyto hrátky nepomáhají krocení viru. Teď tu máme dvě centra, Blatného a Smejkalovo, jež mají silný názor na testování v podnicích, velikonoční uzávěru firem, prodloužení doby na druhou vakcinační dávku či odjezd na chalupy během svátečního víkendu.

Premiér ministra Blatného v březnu určitě neodvolá, možná ani v dubnu. Z politických důvodů. Vzhledem ke špatné epidemické situaci to ale není nic, z čeho bychom se měli radovat.