Roman Prymula pro takový případ navrhoval, že by se mohly pomalu uvolňovat zákazy. Bylo to ještě před tou příhodou z Ria, tak to můžeme brát jakž takž vážně. Bylo by však hrubou chybou, kdyby úřady bývalého ministra ihned vzaly za slovo.

Dopady karantény jsou pro mnohé podnikatele strastiplné a ohrožují jejich existenci. Tady však má přiskočit stát a pomáhat. Má přeci půlbilionový polštář. A jak jinak ty peníze vynaložit, než na pomoc těm, kdo se dostali do potíží nikoli vlastní vinou? Pomoc má být přesná a blesková.

Omezení však duševně drtí i ty, kdo mohou pracovat. Je potřeba ještě na pár jednotlivých týdnů zatnout zuby. Počet lidí, kteří denně na covid umírají je děsivý.

Lži kolem covidu

Přes vládní chyby z konce léta, zdá se, měla země obrovské štěstí. Podařilo se nejhorší fází pandemie projít bez úplného uzavření ekonomiky. Díky neuvěřitelnému nasazení lékařů, sester a všech dalších lidí v „první linii“ vydržel i zdravotnický systém.

Říkalo se, že si nemůžeme dovolit druhou vlnu. Přišla a země ji, zdá se, s přispěním všech svatých patronů, vydrží.

Třetí vlnu však opravdu nesmíme připustit. Jakkoli je to pro všechny nepříjemné a pro mnohé podnikatele nesmírně zatěžující, karanténa by měla být ještě zachována.