Na základě hysterických tvrzení některých svědků z místa činu se totiž více píše a mluví o hasičském zásahu, ale mnohem méně o samotné události. Nikomu nepřijde divné, že masakr má zatím docela nenápadného pachatele.

Žijeme ale v Česku, kde se při podobných tragických událostech, polovina národa přeměňuje v profesionální odborníky prakticky na jakoukoliv činnost, která s událostí nějakým způsobem souvisí.

Pláč nad mrtvými v Bohumíně. Šlo tomu zabránit?

Zvykejme si, vyjádřit se „odborně“ k čemukoliv je pro řadu lidí trávících čas na sociálních sítích součástí každodenního života.

Při vlakovém neštěstí ve Studénce všichni uměli stavět mosty, ve Frenštátě byli pyrotechnici a při nedávném masakru ve Fakultní nemocnici v Ostravě zase specialisté na zbraně a bezpečnost v budovách s velkým pohybem lidí.

Teď se národ přeměnil na požární experty, kteří hodnotí profesionalitu zásahu na základě názorů svědků, kteří vše sledovali od klepáče před panelovým domem.

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně. Šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček na tiskové konferenci.
Šéf hasičů Vlček k tragédii v Bohumíně: Nafouknutí matrace není otázka sekund

Nikdo přitom neřeší, že několik týmů na schodištích vysokého paneláků makalo nahoru, skládalo hadice a bojovalo s ohněm. Ten se nerozšířil do dalších bytů, což se zdá v dané situaci jako malý zázrak.

V tuto chvíli je ale nutné s chladnou hlavou komplexně zjistit, co se v Bohumíně stalo. Včetně zásahu! I hasiči jsou jen lidé… Mají své mechanismy, jak vyhodnotit každý zákrok. Věřme v jich profesionalitu.