„Babiš zablokoval setkání premiérů V4 se Svjatlanou Cichanouskou. To snad není možné. Poté, co s tím souhlasil dokonce i Viktor Orbán. O čem jsme tady s vaším ministrem zahraničí do teďjednali? Vy mi to nějak dokážete vysvětlit?“ zeptal se mě a současně dal svému spolupracovníkovi příkaz, aby se znovu pokusil kontaktovat ministra zahraničí Tomáše Petříčka.  

 „To je přece směrem k Bělorusům strašný signál,“ řekl Latuška o Babišem vetovaném setkání s vůdkyní běloruské opozice. Ta je pokládána za skutečnou vítězku prezidentských voleb z počátku srpna. „Vy chápete, proč to Babiš udělal, když se tvářil, že je na naší straně?“ 

Svobodná Evropa musela začít vysílat do Maďarska

Na Latuškovy otázky jsem neměl odpověď. Jen jsem se v tom křesle za svého premiéra hanbou propadal. 

Babiš sám vydal poté, co se z kauzy stal během čtvrtka diplomatický skandál, podivné „vysvětlení“, které spíše krylo, než odkrývalo skutečné důvody. „V žádném případě nechci udělat unáhlený krok, který nebude v souladu s celoevropským postojem, nabije běloruské propagandě, a v konečném důsledku tak zapůsobí kontraproduktivně. Na videokonferenci členů Evropské rady, která se k tomuto tématu konala, jsme se na takovém postoji shodli, stejný názor mají i někteří kolegové z V4,“ tvrdil.  

Podpořit prohrávající

Z „některých kolegů z V4“ ale do pátečního poledne Babiše nikdo nepodpořil. Naopak z Polska, které summit V4 v pátek v Lublinu pořádalo, znělo jasně, že setkání s opozicí zablokoval český premiér. A pokud jde o tvrzení o jednotném postupu, má premiér smůlu, že jeho tweety jsou dohledatelné. „Evropská unie musí být akční. Musí Bělorusy povzbudit, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci model listopad 1989. Proto se v tom angažuju a proto v tom také V4 s pobaltskými zeměmi musí hrát svoji roli,“ napsal Babiš 16. srpna. 

Maďarský premiér Viktor Orbán
Bezprecedentní krok. Svobodná Evropa obnoví kvůli Orbánovi své vysílání

Co se za ten měsíc změnilo? Pokud jde o odhodlání Bělorusů, odhodlání opozice, tak nic. Za opakování voleb a proti režimu Alexandra Lukašenka demonstrují dál statisíce Bělorusů. Polsko věnovalo exilové opozici důstojné sídlo a Cichanou-skou přijali ve Varšavě s poctami náležejícími hlavě státu. 

Jenže pro Babiše, spojence Bělorusů s.r.o, to už nevypadá na brzkou porážku Lukašenka a rychlé vítězství prodemokratických sil. Prostě si spočítal, že na podpoře Bělorusů nic nevydělá. Což je přitom nejlepší vysvětlení toho, co udělal.