Novostavba v Moravském Krumlově vyplňuje prostor po původním domu, který byl dlouho neobýván. Majitelé nemovitosti se nechtěli pouštět do žádné novátorské divočiny, proto je novostavba tvarově a formátem podobná stržené stavbě.

„Ovšem výraz domu dostává v našem projektu radikální a přísné tvary. Volba materiálů a barev provokuje, kontrastuje, když kombinujeme světlou, černou a dřevěné obložení,“ míní autor projektu Radek Pasterný z architektonického studia CL3.

Právě černá, která se na novostavbách objevuje spíše zřídka, byla vybrána zcela záměrně. „Je v ní skryta symbolika díry. Vyplněné díry po původní stavbě,“ doplnil Pasterný.

Vila má velmi zajímavé členění.
Skvost v nitru Olomouce zachránili za pět minut dvanáct. Teď je co závidět

Dispozičně se dům nevymyká místní zástavbě. Je dělen na dva základní celky – průjezdnou garáž s půdou a na část určenou k bydlení.

Interiér je pro majitelku Lenku Pasternou barevně a materiálově postaven na povrchové textuře a také na odhalení základní konstrukce objektu.

V interiéru dominují cementové stěrkové podlahy i pohledové betony na stropě. Vymalováno je na bílo.

Nepřehlédnutelné prvky z masivu

V souladu s tím je i vestavěný nábytek, kde opět převládá bílá barva, kterou doplňují nepřehlédnutelné prvky z dubového masivu.

Dům dle očekávání spadá do kategorie pasivní dům. Vytápí ho tepelné čerpadlo ve variantě země-voda, které dokáže nejen v zimě topit, ale v létě dům pasivně chladí. Dále v objektu funguje řízená rekuperace vzduchu. Samozřejmě je zateplen.