Ta na dopisy dlouho nereagovala. Po několika urgencích obec odpověď dostala. „Reklamaci nám neuznali. Původně jsme se chtěli obrátit na právníka. Zastupitelstvo ale nakonec odsouhlasilo, že to dělat nebudeme. Soudní spory by se táhly možná léta. A nikdo neví, kolik by stály a jestli by obec vůbec něco vysoudila," zdůvodnil zastupitel Zdeněk Mikula.

Stavba byla zkolaudována předloni. Podle smlouvy to mělo být o několik měsíců dříve. Jenže právě kvůli různým závadám s tím hasiči souhlasili s až téměř ročním zpožděním. Stavební firma tak obci dlužila za zpoždění díla nejméně tři sta tisíc korun. I to ale odmítla zaplatit a Úsobrnští tak od ní nedostanou ani korunu. „Penále nakonec nebylo uznatelné. Napsali nám, že kolaudaci bránila obec a oni za to nemohli," sdělil starosta Úsobrna Petr Komárek. Obec tak bude opravy platit ze svého rozpočtu. „Nyní vše řešíme. Přesnou částku za opravy ještě stanovenou nemáme. Teď prostor ve střeše malujeme. Na jaře tam necháme osadit ještě záchod a umyvadlo," přiblížil Komárek.

Úsobrnští z obecní pokladny zaplatili celou opravu střechy. Ta přišla na dva miliony korun. Rekonstrukci však již od počátku provázely problémy. Zastupitelé se nejdřív nedokázali shodnout na tom, jak prostor využít. Jedni navrhovali vybudovat tam knihovnu, další byty či klubovnu. „Již před časem jsme se ale domluvili, že tam uděláme místo pro volnočasové aktivity. Jsou tam posilovací stroje a postupně jsme tam doplnili i tři pingpongové stoly. Prostor využívají i místní hasiči. Na jaře uspořádáme besedu s obyvateli, aby nám řekli, co dalšího si tam přejí. Jako knihovna bude obci sloužit stará kůlna za školou, kterou právě opravujeme," přiblížil Mikula.

Trestní oznámení

Rekonstrukci hospody provázela i trestní oznámení. Jako první jej podala stavební firma. Na Zdeňka Mikulu. Za to, že údajně poškodil v médiích dobré jméno společnosti. Spor ukončila jeho omluva. Podruhé se na policii obrátili zastupitelé. Podali trestní oznámení na bývalého starostu obce Jaroslava Jandu, který zakázku v roce 2013 zadával. „Projektovou dokumentaci firmě zadal bez vědomí zastupitelstva. Policisté jej ale z ničeho neobvinili," upřesnil Mikula.

A nedávno naopak Janda podal trestní oznámení na Mikulu a bývalého zastupitele Josefa Kopeckého. Za to, že mu podáním podnětu policii způsobili křivdu. „Čekáme na to, až se nám ozve Okresní soud v Blansku, který záležitost řeší. Pan Janda chce, abychom se mu omluvili a zaplatili soudní řízení. Naše právnička ale tvrdí, že jsme se ničeho špatného nedopustili, jde o svobodu slova a právo je na naší straně," přiblížil Josef Kopecký.

S Jaroslavem Jandou se v úterý Blanenskému deníku Rovnost spojit nepovedlo. Nebral telefon.

Stavební firma opravovala také záchody a dlažbu v hospodě v přízemí budovy. I tam jsou dodnes závady. „Dlažba se hodí spíše do rodinného domu a nedá se vyčistit. Strop není zaizolovaný, což nám v zimě přináší zvýšené náklady na vytápění. My to ale na své náklady řešit nebudeme, protože hospoda je obecní," uvedl její provozovatel Martin Smejkal.