Návštěvníci kunštátského zámku zatím výmalby neuvidí, ale na podzim by mělo začít restaurování té barokní. „Přes sezonu připravíme projekt, a pak se do toho pustíme," těší se Štěpán.

Restaurování unikátní manýristické malířské výzdoby objektu saly terreny loni na podzim zahájili na zámku v Lysicích. „Celá klenba je nyní odkrytá na nejstarší vrstvu výmalby. Odstranili jsme necitlivé vysprávky cementem ze sedmdesátých let. Návštěvníci saly terreny tak od nové sezony uvidí bohatší výzdobu. Restaurování totiž odhalilo víc motivů, jako jsou ptáci, ryby, rostliny a podobně," přiblížila lysická kastelánka Martina Rudolfová. Vylepšení výmalby saly terreny stálo asi tři čtvrtě milionu korun.

Na lysickém zámku však přes zimu dělali i další věci. „Měli jsme problém s dřevomorkou a vlhkostí v orientálním salonku. Museli jsme proto z místnosti odstranit parkety a ty ošetřit ozářením proti dřevomorce. Parkety mají historickou hodnotu, takže se zase vrátí na své místo. Podobná situace byla i ve vedlejším dívčím pokoji," popsala Rudolfová.

Asi nejrozsáhlejší rekonstrukcí prochází nyní zámek v Rájci-Jestřebí. „Od podzimu opravujeme středovou část střechy zámku i s věžičkou," uvedla kastelánka zámku Jana Kopecká.

Věžička i hodiny

Jedná se o největší opravy zámku za posledních několik desetiletí. „Práce, které byly naplánované v této etapě oprav, jsou už zhruba ze tří čtvrtin hotové. Ještě ale schází například vysadit kupoli věžičky na střechu. To je naplánováno na pátek, přijede kvůli tomu jeřáb," řekla dále Kopecká.

Po mnoha letech budou znovu ukazovat čas věžní hodiny rájeckého zámku. „Nebyly funkční minimálně posledních patnáct let. Zatím jim chybí korpus. V nadcházející turistické sezóně je ale návštěvníci zámku uvidí opět v chodu," doplnila rájecká kastelánka.

V těchto dnech se na zámku v Rájci chtějí také pustit do opravy části obvodové zdi zámecké zahrady. „Jde o část nad starým zámkem, tedy tu směrem k městu. Ta je totiž rozbitá nejvíce," vysvětlila Kopecká.

Přes zimu nezaháleli ani na zámku v Letovicích. „Opravili jsme další čtyři místnosti nahrubo a dvě kompletně i s nábytkem. Všechny budou turistům v nové sezóně přístupné," řekl majitel letovického zámku Bohumil Vavříček.

Menšími opravami prošel také rybník před zámkem. „Bylo to potřeba, protože nám ho někdo poničil. Jinak nás na jaře čekají ještě menší vysprávky fasády," dodal Vavříček.

I boskovický zámek prošel v uplynulých měsících vylepšením. „Rekonstruovali jsme fasádu severní části zámku. Při té příležitosti byly opraveny i balkóny a částečně okna. Nyní už jsou hlavní práce hotové a dodělávají se jen drobnosti," popsala pracovnice boskovického zámku Kateřina Klementová.

Většina zámků na Blanensku se turistům po zimní pauze otevře už příští měsíc.