Sychravé počasí, které zatím provází aktuální zimní sezónu, některé lidi netěší. Především lyžaře a všechny milovníky sněhu. Na ten i Blanensko stále čeká marně. Dalším lidem však tento způsob zimy vyhovuje. Především silničáři a zaměstnanci technických městských služeb si mnou ruce. Mohou se věnovat pracím, na které v lednu většinou nemají čas. A také šetří za posypové materiály.

Miloš Bažant, vedoucí oblasti Blansko Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje, dosavadní průběh zimy minimálně po pracovní stránce vítá. „Za prosinec a de facto už i za nemalou část ledna jsme ušetřili docela dost peněz. Konkrétní částku za konec loňského roku jsme zatím nevyčíslili, ale je jasné, že všechny druhy posypových materiálů něco stojí," připomněl Bažant.

Na nějaké závěry je však podle něj ještě brzy. „Rozhodně teď nemůžu slíbit, že cesty budou na jaře v lepším stavu než obvykle. Klidně se může stát, že celý únor a březen bude mrznout a napadnou obrovské závěje sněhu," krotil přílišný optimismus Bažant.

Předpovědi počasí sleduje se svými kolegy neustále. „Za nás můžu říct, že čím později sníh napadne, tím budeme raději," podotkl silničář.

Podobně to vidí také nový vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner. „Jsme za tuto podobu zimy rádi. Stále se však dá hovořit pouze o krátkodobé výhodě. Budoucnost nikdo z nás neovlivní. Kolik a zda vůbec nějaké peníze nakonec ušetříme, se v současné době říct rozhodně nedá," upozornil Rizner.

Raději kácí stromy

Zaměstnanci technických služeb jsou ale rádi, že mají díky čistým cestám čas na jinou práci. „My například využíváme momentálního vegetačního klidu ke kácení stromů nebo ořezu živých plotů. Je na to ideální doba, ale začátkem roku většinou nemáme čas. A zástupci radnice jsou zase rádi, že ušetří za posypové materiály," přidal se ředitel letovických technických služeb Miroslav Doskočil.

Ve Valchově dokáží dokonce přibližně vyčíslit, kolik už díky tomu, že nenapadl sníh, ušetřili. „Nejedná se o velké peníze, ale máme spočítané, že hodina prohrnování sněhu vyjde obecní pokladnu na pět set korun. Oproti prosinci v roce 2012 jsme loni uspořili zhruba pět tisíc korun. A to nemluvím třeba o nákladech za topení," naznačila další výhody aktuálního počasí valchovská starostka Jindřiška Brožová. Přesto poukázala i na méně příjemnou stránku nedostatku sněhu. „Jelikož máme u nás pro děti připravený oblíbený lyžařský vlek, který teď stojí, možná bychom ty peníze za nějakou sněhovou nadílku vyměnili," uvedla Brožová.

Relativně suché silnice vítá i Zdeněk Doležel, který bydlí poblíž kritizovaného rondelu v Jedovnicích. „Kruhový objezd je sice tradičně v katastrofálním stavu, hlavně hlučnost se zvyšuje, ale kdyby sněžilo, situace by se ještě zhoršila. Takže mi momentálně počasí vlastně vyhovuje," řekl muž.

Jinde ale vliv sněhové pokrývky na stav cest nepřeceňují. „U nás je jejich podoba tristní neustále. Když to řeknu ironicky, tak pod sněhem nejsou alespoň všechny ty díry v silnicích tak vidět," poznamenal starosta Lhoty Rapotiny Michal Sedlák.