Není proto překvapením, že se svou pěstitelskou chloubou vyhrála v Olešnici letos již potřetí soutěž o nejhezčí květinovou výzdobu. A nejen tu. Jejím dalším úspěchem je výhra v soutěži, kterou pořádalo zahradnictví Hortis Židlochovice a Český rozhlas. Zájemci mohli fotografie svých kvetoucích truhlíků přihlašovat od května do září. „V červenci jsem poslala jeden truhlík, s kterým jsem získala první místo. V září jsem se pak stala absolutním vítězem soutěže," pochlubila se Kušteková, která je povoláním kuchařka.

Tajemství barev

Odbornou porotu okouzlila podmanivá kombinace barev. „Do vítězného truhlíku jsem zasadila modré lobelky, žluté bidensy, oranžovou černookou Zuzanu a červené a bílé surfinie. Aby zaujaly, je důležité je správně nakombinovat. Třeba surfinie jsou po stranách, táhnou se až k chodníku," popisuje zkušená pěstitelka.

Její dům hýří barvami celý rok. V zimě i v létě. „Nemám ráda holá okna. V zimě dávám do truhlíků sušené kytky, šišky i šípky. Na jaře zase prvosenky, petrklíče, narcisy nebo hyacinty," jmenuje Kušteková.

Své pěstitelské vášni se věnuje již řadu let. Květiny totiž miluje odjakživa. Ty nechybí ani uvnitř jejího příbytku a na zahradě. „S pěstováním mi pomáhá maminka. Začínáme po Vánocích, máme vlastní semínka, ale dokupujeme i nová. Určitě se budeme našemu koníčku věnovat dál, nejen kvůli soutěžím. Dělá nám to velkou radost," dodává žena.