Obnova panské zahrady obnášela opravu cest, jezírka i vysázení stromů. Ze zanedbaného prostoru se tak stalo příjemné místo na procházky i pro pořádání kulturních a společenských akcí.

Jenže některé hotové věci neodpovídají projektu. „Ten byl v některých ohledech nejednoznačný a přesně nespecifikoval, jak mají parkové cesty vypadat," popsal kunštátský radní Lukáš Hrdlička. Hlavní cesta k pálenici se proto předělávala a její povrch zpevňoval. „U vysazených stromů je problém s velikostí, která neodpovídá stanoveným parametrům. Některé ze zasazených dřevin jsou nižší pouze o centimetr, u některých je ale rozdíl vyšší. V současnosti rozhodujeme, zda stromy opět vyměňovat, nebo je dopěstovat do potřebné výšky. Náklady by hradila firma," uvedl Hrdlička.

Kvůli špatným půdním podmínkám se stromy opakovaně měnily již dříve. Často se v zemi neuchytily a usychaly. „Lepší by bylo nechat uchycené sazenice na místě dorůst. Byla by škoda je vytrhat a riskovat, že se další neujmou," podotkl Hrdlička.

Obnova zahrady stála město přibližně sedm a půl milionu korun. Po schválení projektu získal Kunštát dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Kvůli uvedeným rozdílům zadržuje fond k proplacení faktury v hodnotě jeden milion sedm set tisíc. „Snažíme se projekt uzavřít, jednání se ale táhne už téměř rok. To vše kvůli závadám v hodnotě asi sto padesát tisíc korun," dodal Hrdlička.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ