Mnohé příchozí k zámku vážou osobní vztah. „Lysický zámek je mou srdeční záležitostí, vdávala se tady dcera a my jsme si udělali s manželem tradici, že sem každý rok jezdíme. Je příjemné, že se zde konají i takové akce. Jsme zahrádkáři, takže si rádi prohlédneme vystavené dýně,“ prozrazuje důchodkyně Světlana Rubešová z Litomyšle.

Vystavené dýně všech druhů i velikostí si mohou návštěvníci zakoupit. Děti láká vyrábění strašidelných obličejů a při jejich vyřezávání i dlabání se skvěle baví. Malý Jakub Černý, který přijel s rodiči, se s vervou pouští do tvoření a dělí se o své plány i s ostatními dětmi „Mé dýně se bude každý bát, bude mít ostré zuby a strašidelné oči,“ nechává se slyšet.

Zdeněk Straka z Břeclavi se svým psem Montym skončil na mistrovství světa v polském Lubieszowě na třetím místě. Úspěch dosáhl v kategorii koloběžky tažené psem.
Světu ujíždí na koloběžce se psem. V Polsku vyhrál třetí místo

Ne všichni však plánují použít zakoupenou dýni jako strašidelnou rekvizitu pro blížící se Halloween. Hana Krechtlová se svým synem a maminkou přijela na Dýňobraní z Brna Na této akci byli i minulý rok a letos si ji opět nenechali ujít. Nicméně je trochu zklamaná z počtu stánků. „Minulý jich tu bylo více. Prodejci nabízeli i více jídel, například dýňové ragú. To mi tady letos chybí,“ rozhlíží se zklamaně. Její syn si u stánku vybral velkou dýni, tykev Goliáš a malou dýni, tykev bradavičnatou a těší se, jak je zužitkuje. „Malá bude na ozdobu, ale velkou si vyřežu, dám do ní svíčku a budu ji mít před domem,“ plánuje chlapec.

Prodejní stánek patřící zámecké kavárně nabízí zřejmě poslední letošní možnost vychutnat si už končící burčák a nakoupit domácí produkty nejen z dýně. Velký zájem je o dýňový chléb i o pomerančovo-dýňovou marmeládu. Z výběru je nadšená i Jana Štěrbová z Lysic, která si u stánku kupuje dýňovou čalamádu. „Doma dělám klasickou čalamádu ze zeleniny, ale od kolegyň z práci jsem slyšela, jak je dobrá dýňová čalamáda, tak ji zkusím ještě dnes večer k topinkám,“ těší se Štěrbová. V nabídce jsou i těstoviny s různými příchutěmi a dobroty jako dýňový závin a šátečky.

RENATA SPOTZOVÁ

Radnice. Ilustrační foto.
Někde jasno, jinde dál jednají: v Letovicích bez první ODS, Kunštátu vládne ČSSD