Posezení venku nabízí třeba pizzerie v novém A-centru v Adamově. Zatímco přes zimu mají spíše podprůměrnou návštěvnost, přes léto jejich terasa přitahuje především cyklisty projíždějící kolem. „Zima je hodně slabá, léto nám zachraňuje tržby. Nyní když je teplo, tak je venku plno, v chladnějším počasí jsou to spíš jen náhodní návštěvníci," podotkl.

Otevřeno venku má i blanenská restaurace U zámečku. „Zatím provoz zahrádky závisí jen na hezkém počasí, jinak je zavřená," přiblížila vedoucí restaurace Renata Entlerová.

Jen na kávu

Také restaurace Formanka na Lipůvce u státní silnice z Brna na Svitavy otevřela na terase letní posezení se slunečníky. „Máme to ale jen jako doplňkovou službu. Jídlo ven nenosíme, jen drobnosti jako je pití nebo poháry. Restaurace je uvnitř už několik let nekuřácká, takže si ven lidé chodí třeba jen na cigaretu nebo vypít kávu. Že by si přišli sednout rovnou přímo na terasu, to se stává jen zřídka," pověděl Karel Šudák z Formanky.

Když je teplý večer, ze zahrádky se hostům mnohdy ani nechce odejít. Lidé bydlící okolo si ale mohou stěžovat na hluk. „Jak nastane léto, každoročně řešíme případy rušení nočního klidu a podobně. Upozorňujeme obsluhu, většinou to však stačí řešit domluvou a nemusíme dávat pokuty," přiblížil šéf blanenských strážníků Martin Lepka s tím, že to ani není takový problém, kvůli kterému by se měla omezovat provozní doba, jako to nedávno udělali třeba v Boskovicích.

Ani město Blansko zatím neuvažuje o podobných omezeních. „Pokud restaurace se zahrádkami dodržují hygienické normy, není potřeba řešit problémy tam, kde nejsou. Zatím jsme nedostali ani žádný podnět v tom nějak zakročit," přitakal i tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Bez kouře

Letní zahrádky má ráda třeba mladá maminka Aneta Graciasová. „Vysedávám na zahrádkách moc ráda. Je to pohoda, člověk v klidu popíjí, povídá si s kamarády a sleduje nekonečný frmol okolo, který se ho v tu chvíli ale netýká. Také se mi líbí to, že když se vrátím domů, nejsem cítit kouřem jako ze čtvrté cenové," poznamenala žena.