Od zástupců Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska za to dostal v Přibyslavi medaili za záchranu života. „Z ocenění mám radost. Ale větší z toho, že pán přežil a zotavuje se. Poskytnout první pomoc je povinnost. Udělal jsem, co jsem měl,“ říká muž.

Před časem absolvoval kurz první pomoci. A náramně se mu hodil. Loni totiž musel oživovat svého otce, který dostal infarkt.

Dobrovolný hasič Miroslav Havelka zachránil už dva lidské životy. Město Blansko mu nedávno za tyto činy poděkovalo.
Mladý hasič z Těchova zachránil už dva lidské životy

V létě pak při práci na poli u obce Šošůvka přijel k havarovanému autu, kde byl muž v bezvědomí. „Dělali jsme zrovna seno. Vyjížděl jsem z pole s traktorem a pouštěl projíždějící auto. Pak jsem vyjel na kopec a vidím, že je v příkopu,“ vzpomíná hasič.

Řidič nejevil známky života. „Věděl jsem, že ho musím dostat rychle ven. Jenže měl dva metry a hodně přes metrák. Nakonec se mi řidiče podařilo dostat z auta. Roztrhl jsem mu košili a začal muže oživovat,“ popsal bleskovou pomoc Havelka.

Unikátní keltský opasek našel náhodně muž v lese na Kunštátsku. Po zakonzervování září nyní opasek starý více než dvattisíce let v plné kráse. Foto: archiv Muzea regionu Boskovicka
Unikátní keltský opasek ležel v lese přes dva tisíce let. Jedná se o oběť bohům