V okolí bazénu je v sobotu dopoledne narváno. Na závodníky čeká opravdu pekelný koktejl disciplín. Celkem v nich uplavou na čas dvě stě padesát metrů. „Není to pro žádné máčky. Kdo nemá natrénováno, je rád že vyleze z bazénu," směje se Mojmír Vágner z Blanska. Vazoun s rukama jako lopaty. Zatím nechyběl ani na jednom ze sedmnácti ročníků závodu.

V první disciplíně se hází na bójku záchrannou podkovou na provaze. Za každou minelu se k výslednému času připočítá deset trestných vteřin. Poté následuje padesát metrů plavání v montérkách a dalších padesát metrů v plavkách volným způsobem. „To je maso. Mokré oblečení váží snad tunu. Pak se plave padesát metrů s brýlemi, šnorchlem a ploutvemi. A taky s cihlou, kterou závodník musí vytáhnout ze čtyřmetrové hloubky," dodává Vágner.

Následuje nejtěžší disciplína. Padesát metrů s padesátilitrovým barelem, téměř plným vody. A na závěr potopení pro puk do dvoumetrové hloubky a poslední padesát metrů plavání. „Rád bych zaplaval kolem pěti minut padesáti. Přece jen už nejsem nejmladší," culí se Vágner.

To Jan Čeřovský se v cíli závodu moc nesměje. Je vyčerpaný. „Pět padesát osm? To je solidní čas. Zasekl jsem se při svlékání těch montérek ve vodě. Ale s výkonem jsem spokojený. Je úměrný mému věku," říká sedmatřicetiletý vodní záchranář ze Dvora Králové nad Labem.

Chvíli po něm skáče do vody bývalý závodní plavec Michal Špaček. Před sobotním startem časem čtyři čtyřicet jedna zároveň rekordmanem závodu. Za svým výkonem však nakonec zaostal o více než dvacet vteřin. „Nabral jsem deset trestných vteřin hned prvním hodem podkovou. Zasukovalo se mi lano. Taková ztráta se pak těžko smazává," poznamenal Špaček po závodě.

Mezi třiašedesáti závodníky z celé republiky startovala zhruba třetina žen. „Závodím tady už asi po desáté. Je to super akce. Nejtěžší je plavání s tím barelem. To je fakt peklo. Letos jsem se oproti loňsku zlepšila o patnáct vteřin, paráda. Po dvou dětech slušný výkon," hlásí Hana Křesálková z Těrlicka.

Závod má podle pořadatelů simulovat záchranu tonoucího ve vodě. A rozličné disciplíny pořádně otestovat techniku a výdrž záchranářů. „Ženy mají v závodě stejné podmínky jako muži. Když se někdo topí, musí se záchranář umět poprat se všemi nástrahami. Ať je to muž nebo žena. Kvůli tomu mají všichni závodníci stejné podmínky," řekl za pořadatele Lubomír Pokorný z místní skupiny Vodní záchranné služby Blansko Českého Červeného kříže.