Před rokem byla cena pro dospělé patnáct set a pro děti tisíc korun. „Nové pasy, které si lidé nechají udělat expres, však již neplatí jen půl roku. Mají strojově čitelné údaje a u dospělých je jejich platnost deset let. Pro děti do patnácti let pak pět let. Lhůta na vydání takového dokladu je šest pracovních dní. Posílají se totiž na výrobu do státní tiskárny cenin," řekl vedoucí blanenského odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík.

Další novinkou u přepážek na úřadech je to, že lidé mohou o cestovní doklady požádat kdekoliv na obcích s rozšířenou působností. A také na magistrátech. „Pokud si člověk pasy vyzvedne v jiném místě, než má trvalý pobyt, nebo o ně zažádá, tak za ně zaplatí správní poplatek sto korun," dodal Gajdošík.

Úředníci přes ministerstvo vnitra také nově dokáží zprostředkovat kontakt s člověkem, kterého někdo hledá. Například kamaráda z vojny nebo spolužáka. Ten však musí s kontaktem souhlasit. V případě, že dotyčný zemřel, tak tuto informaci ministerstvo zájemci sdělí. „Tato služba zatím moc využívaná není. Platí se za ni totiž pět set korun," poznamenal blanenský úředník.

Velký nával zatím podle něj na úřadě není ani kvůli novým registračním značkám na auta. Ty si totiž mohou lidé nechat udělat podle vlastního návrhu z kombinací písmen a číslic. Za deset tisíc korun. V Blansku dosud vyřídili úředníci jen několik žádostí a předali tři sady značek. V regionu tak například jezdí auto se značkou 111LOVEC. „Lovce jsem viděl ve čtvrtek v Brně u Zvonařky," hlásil s úsměvem čtenář Blanenského deníku Rovnost Zbyněk Kopřiva.