Úpravy rybníčku, který spravuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, budou stát zhruba milion dvě stě tisíc korun. Většinu nákladů pokryjí dotace z evropských fondů. Termín dokončení prací je leden příštího roku. „Rybník je už vypuštěný. Čekáme, až bahno trochu proschne, abychom ho mohli nechat vybagrovat," uvedl Jan Waidhofer z oddělení správy majetku křtinského podniku.

Podle Waidhofera kromě odbahnění vyztuží dělníci kameny část hráze a také vyčistí břehy od náletových porostů. „V náhonu do rybníka ještě uděláme rybí přechod pro vranku obecnou. Tato ryba žije v Křtinském potoku, který rybník napájí, a je vzácná. Teď už se do rybníka nedostane," dodal Waidhofer.

Úpravy rybníka o rozloze necelých šesti set metrů čtverečních konzultují lesníci se Správou chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras. Rybník je totiž v rezervaci. „To, že se rybník odbahní a upraví, samozřejmě vítáme. Byl už ve špatném stavu. Je to významná lokalita s výskytem obojživelníků. Po úpravách bude v rybníku mělká pobřežní zóna, kde budou mít žáby lepší podmínky pro rozmnožování," řekl vedoucí správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

Do rybníka vysadí lesníci také ryby. Ale jen v malém množství. „Domluvili jsme se, že rybník nebude sloužit k chovu ryb. Proto jich tam bude velmi málo," dodal Štefka.