Základy nových rodinných domků by tak v Benešově mohly začít růst v létě příštího roku. Zájemců o nové bydlení bylo osmnáct. Pěti z nich obec proto nemohla vyhovět. „První žádosti jsme obdrželi již před čtyřmi lety, přestože jsme to nikde neinzerovali. Přednost dostali ti, kteří je podali dříve," vysvětlil Rus.

Příprava pozemků ke stavbě přijde na devět milionů korun. Obec si vzala úvěr ve výši šesti milionů. Podle Ruse jsou to dobře investované peníze. „Těší nás, když vidíme, že se k nám stěhují mladé rodiny s dětmi a v obci to žije. Kromě toho se nám tyto prostředky časem vrátí na daních za obyvatele," přiblížil benešovský starosta.

Lokalitu Pastvisko obec rozšiřuje pro zástavbu od roku 2000 a postupně tam chce zasíťovat další pozemky až pro čtyřicet rodinných domů. „Některé parcely jsme již vykoupili od soukromých vlastníků. Uvidíme, kdy se nám na další zasíťování povede sehnat peníze," doplnil Rus.

Za další možnosti k bydlení je rád obyvatel obce Vít Koudelka. „Já sice své bydlení mám, ale hodně lidí jej tady hledá a je dobře, že se dědina rozrůstá," uvedl.