Začátkem března předsedkyně blanenského okresního soudu Marie Prokopová sdělila, že díky novému občanskému zákoníku má Liška jako majitel nemovitosti na přilehlé pozemky předkupní právo. „Pak jsme to znovu přezkoumali. A zjistili, že pan Liška tuto výsadu nemá. Budova na pozemky nezasahuje v potřebné míře," sdělila nyní mluvčí blanenského soudu Michaela Zummerová na základě informací od ředitelky správy soudu Libuše Špačkové.

Lišku toto zjištění zaskočilo. „Znovu se bohužel ukázalo, jakým způsobem pracuje blanenská radnice, soud a v důsledku celý státní aparát. Všechny jsem kontaktoval nejméně stokrát. Bez kýženého výsledku. Sám už se v tom ani pořádně nevyznám, myslel jsem, že mé investici nebude konečně nic bránit. Další postup jsem raději dal na starost svému právníkovi," reagoval podnikatel.

Stát nemá zájem

Podle Zummerové ale cesta ven z bludného kruhu různých nedorozumění existuje. „Postupovali jsme přesně podle zákona. Proto jsme odkup pozemků nejprve nabídli státním organizacím. Ty však na naši výzvu doposud nijak nereagovaly a nepředpokládáme, že tak ještě učiní. Díky tomu můžeme majetek státu nabídnout soukromým zájemcům," konstatovala blanenská soudkyně.

Výběrové řízení na prodej pozemků tak může začít už ve druhé polovině letošního května. „Informace o něm zavčas zveřejníme na úřední desce naší i města a pochopitelně také na budově samotné. Případní investoři dostanou možnost kontaktovat nás ve lhůtě minimálně deseti dnů. Maximální doba je podle zákona měsíc," uvedla Zummerová.

Přiznala, že jakmile pozemky prodají, oddychnou si. „Trvá to skutečně velmi dlouho a pozadí je značně složité. Přeci jen se jedná o majetek státu, což věc komplikuje. Všichni budeme rádi, až se tento problém konečně nějakým způsobem vyřeší," podotkla soudkyně Zummerová.

Výběrové řízení na kupce vidí jako ideální řešení. „Předejdeme tak problémům, které prodej komplikovaly v minulosti. Na poslední chvíli se vždycky změnilo jméno společnosti, která nám odkoupení přislíbila. To jednání donekonečna protahovalo. Teď oproti přímému prodeji získáme výhodu v tom, že kdyby k něčemu takovému došlo, pozemky připadnou zájemci s následující nejvyšší nabídkou," vysvětlila mluvčí soudu a dodala, že cena pozemků se bude pohybovat kolem dvou milionů korun.

Ze stejných důvodů rozhodnutí soudu ocenil také blanenský starosta Ivo Polák. „Snad se tentokrát administrativním přepisům z jedné firmy na druhou skutečně vyhneme. Čekáme na to už šest let. Tehdy jsme dali záměru pana Lišky přednost před ostatními zájemci především kvůli projektu, který nám představil," pamatuje si starosta.

I nadále počítá s vybavením výškového domu v souladu s územním plánem města. „Budovu jsme podnikateli prodali díky slibu, že v centru Blanska zajistí nové byty i různé služby. Hovořil tehdy dokonce i o parkovacím domě, což by bylo skvělé. Ale na co se obyvatelé můžou nakonec těšit? To záleží samozřejmě pouze na něm," prohlásil Polák.

Liška počítá s tím, že jakmile dostane pozemky k dispozici, začnou dělníci okamžitě se stavebními úpravami. „Už opravdu není na co čekat. I stávající okolnosti podobné investici docela nahrávají," poznamenal.

S byty, potravinami i dalšími obchody počítá i dnes. „Jakmile se pustíme do rekonstrukce budovy, půjde téměř o její rozebrání od základů. Plánujeme opravdu kompletní obnovu. Budeme rádi, když se nám podaří částku snížit, ale předběžně počítáme s celkovými náklady na celý projekt ve výši dvou set padesáti milionů korun," prozradil cifru potřebnou na obnovu výškového domu Liška.