Výjezdová minifarma se zaměřuje na spoustu aktivit, které se dají dělat mimo její domovské sídlo. Přímo v ní je ale možnost zařídit si tematické focení, oslavu narozenin nebo výlet se školou. „Máme také dětský jezdecký oddíl. Ten je všestranně zaměřený. Vychováváme tak budoucí zodpovědné a šikovné jezdce a ošetřovatele koní,“ vyjmenovává Holasová.

Hlavní náplní farmy je ale výjezdová činnost. Minifarma s živými zvířaty v mobilní ohrádce je ozdobou řady akcí. Podle Holasové mají vždy velký úspěch nejen u dětí. Do terénu vyjíždí také s animoterapií. „Spočívá v přímém kontaktu lidí se zvířaty. Můžou je krmit, česat, pást nebo vodit a tak se dozvědět něco nového o jejich životě,“ vysvětluje zakladatelka farmy.

Čtěte také: Nadaný chemik kmitá mezi baňkami i úly

Animoterapii vévodí terapeutický minikoník. Ti, kteří ji absolvují, se pak často koni zabývají i ve svém volném čase. „Nejčastěji je kreslí, začnou o nich číst nebo jim chystají pamlsky,“ popisuje obvyklou cestu Holasová.

Další formou terapie jsou aktivity s využitím koně. „Jde o pedagogicko–psychologické ježdění. Je přizpůsobené potřebám jednotlivce se specifickými potřebami a zaměřené na zlepšení nebo vyřešení jeho těžkostí,“ přibližuje cvičitelka.

Na farmě si všichni budují vztah k přírodě, zvířatům i sobě samotným. Pro děti jsou určené lekce farmaření. Pro dospělé je to sociální rehabilitace, tedy pracovní lekce pro osoby se zdravotním nebo jiným hendikepem, stejně jako pro ty, kteří jednoduše potřebují vypnout.

Čtěte také: Olešnické umělé květy měla modelka na Miss Universe. Drtí je čínská konkurence