Po Novém roce již riskují za jízdu s propadlým řidičákem mastnou blokovou pokutu od policistů a také v přestupkovém řízení. „Už teď je jasné, že spousta lidí si řidičák nestihne vyřídit. I přesto, že na to měli dva roky, řada z nich nechává výměnu na poslední chvíli,“ řekl vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Blansku Radek Gajdošík.

Do konce letošního roku čeká výměna řidičáků motoristy, kteří ho získali v období od prvního ledna 1994 do konce prosince 2000. A podle statistik odborů dopravy je jich na Blanensku ještě hodně. „Ve správním obvodu Blansko si má řidičský průkaz vyměnit přibližně dva a půl tisíce lidí. A že by nějak spěchali, to se říct nedá. Nechávají to na poslední chvíli,“ poznamenal Gajdošík.

Od podání žádosti na výměnu průkazu dostanou lidé nový řidičák nejpozději do dvaceti dnů. Výměna starého řidičáku za nový je bezplatná. Pokud však lidé zaplatí správní poplatek pět set korun, mohou ho mít do pěti pracovních dní. V Blansku v očekávání velkých front rozšířili na oddělení dopravně správních agend úřední hodiny. Vyměnit řidičák si lidé kromě úředních dnů mohou přijít i v úterý od osmi do dvou a v pátek od osmi do dvanácti hodin dopoledne. Před přepážkami je však zatím klid. „Víc už opravdu udělat nemůžeme. Na výměnu řidičáků jsme upozorňovali dost dlouho dopředu,“ dodal Gajdošík.

Podobná situace je také v Boskovicích. Na tamním odboru dopravy registrují v současnosti zhruba osmnáct set řidičů, kteří by si měli přijít starý řidičák vyměnit. „Z těch osmnácti set lidí může mít zhruba pětistovka o nový průkaz zažádáno a již čeká na jeho vyřízení. I tak je to stále vysoké číslo. Dost z nich jsou však staří lidé, kteří již neřídí a nechají propadlý řidičák prostě ležet v šuplíku,“ řekla referentka z odboru dopravy Městského úřadu v Boskovicích Dita Sekaninová a dodala, že výměny řidičských průkazu se na boskovickém úřadě zatím obešly bez velkých front.

Pokuta až dva tisíce

Sedne-li motorista za volant s propadlým řidičským průkazem, koleduje si při policejní kontrole o pokutu. „To, že někoho policejní hlídka načapá s propadlým řidičákem samozřejmě nemůžeme tolerovat. Podobné prohřešky budeme na místě řešit blokovou pokutou. Ta se může vyšplhat až do výše dvou tisíc korun,“ upřesnila blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Přestupek ohlásí policisté rovněž příslušnému úřadu. Ten pak může hříšníkovi v krajním případě napařit pokutu až do výše třiceti tisíc korun. „Já už si nový řidičák vyřídila v Blansku asi před měsícem. Přítel to nechává na poslední chvíli. Už se byl však vyfotit a slíbil, že si řidičák co nejdřív vymění,“ řekla s úsměvem Lenka Procházková z Adamova.