Podle ředitele blanenské městské policie Martina Lepky se městští strážníci tímto problémem zabývají často. „Černý výlep plakátů řešíme minimálně dvakrát do měsíce. Situaci nám ztěžuje to, že nemůžeme obvinit třeba firmu, na kterou je na plakátu uvedený kontakt. Vinu musíme prokázat osobě, která výlep provedla. K dopadení pachatele nám pomáhá kamerový systém, ale pomoci mohou i lidé, kteří vylepování přímo vidí," vysvětlil Lepka.

Policistům komplikuje práci skutečnost, že výlep plakátů na nelegálních místech neřeší zákony. „Většina měst má, podobně jako Blansko, pouze vyhlášku, která vylepování reguluje. Pokud viníka chytneme při činu, můžeme mu na místě dát blokovou pokutu ve výši jeden tisíc korun. Pokud nezaplatí, ve správním řízení mu podle přestupkového zákona hrozí až třicetitisícová pokuta," přiblížil ředitel blanenské policie.

Vedení Blanska plánuje vyhlášku upravit tak, aby postihovala přímo provozovatele agentur. „Přemýšleli jsme o tom a detailněji se tím budeme zabývat v příštím roce," uvedl starosta Blanska Ivo Polák.

Plakáty se ve městech na Blanensku objevují dokonce i na lavičkách, odpadkových koších nebo popelnicích. Jejich účelem je nejen nalákat lidi na půjčky, ale i na koncerty a další kulturní akce. I v Adamově mají vyhlášku zakazující černý výlep. „Kamerový systém nám bohužel moc nepomáhá, protože je pouze v lokalitách Ptačina a Horka. Dopadení pachatelů je tak většinou závislé na svědcích nebo jejich chycení při činu. Většinou plakáty vylepují večer, aby je nikdo neviděl," sdělil vedoucí adamovských strážníků Vítězslav Červený.

Na lepiče je nařízení krátké i v Boskovicích. Podle ředitele tamní boskovické městské policie Davida Krátkého ve městě plakáty na místa, kde nemají co dělat, nejčastěji vylepují mladí lidé. „Jsou to zejména studenti. Agentury, které pořádají třeba nějaký koncert, je obvykle naverbují, aby plakáty vylepili," vysvětlil Krátký.

Mladí jsou podle Krátkého rádi, že si mohou přivydělat třeba pětistovku. „Někdy pak ale zjistí, že se jim to vůbec nevyplatí, když je přistihneme a oni musejí zaplatit pokutu tisíc korun. Organizátoři akcí vědí, že jsou za to prakticky nepostihnutelní. Kdyby měli zájem na tom, aby brigádníci vylepovali legálně, obeznámili by je s plochami, které jsou na to určené, a zaplatili by si je," vysvětlil ředitel boskovické městské policie.

V Boskovicích je podle něj dostatek kamer, které strážníkům ulehčují práci. „Pomůžou nám odhalit šedesát až sedmdesát procent lepičů. I když někdy je to velmi obtížné, protože oni jsou schopni za krátkou dobu vylepit dvacet plakátů a do minuty být pryč," popsal Krátký.

Jednatel blanenské produkční a reklamní agentury Team agency Tomáš Mokrý uvedl, že velké agentury jsou si svých přešlapů většinou vědomé. „Dobře vědí, že ti, kterým plakáty dají do rukou, je budou vylepovat na nepovolených místech. Jenže pro ně je to dobrá reklama. Plakáty uvidí hodně lidí a navíc tím ušetří spoustu peněz. Pak řeknou, že s tím nemají nic společného a žádný postih jim nehrozí," vysvětlil Mokrý.

Problém je ale podle něj ještě složitější. „Když my pořádáme nějakou akci, rozdáváme, stejně jako další agentury, plakáty našim partnerům a mnoha dalším lidem. Nemůžeme ovlivnit, pokud je někdo z nich někde vylepí. S ilegálním výlepem ale samozřejmě nesouhlasíme. Platíme si v Blansku billboardy, jeden stojí od šesti do deseti tisíc korun," uvedl Mokrý.

Nepovolené plakáty se dokonce objevují i na billboardech a dalších reklamních plochách, které si poctivé firmy musejí zaplatit. S takovými případy se setkává i reklamní agentura D-production, která sídlí v Boskovicích. „Plakáty pak musíme na vlastní náklady odstranit," řekl jednatel agentury Daniel Pavloň.

Druhá stránka věci podle něj je, že legálních reklamních ploch je často nedostatek. „Když do Boskovic přijede třeba cirkus a chce si umístit plakáty na sloupy veřejného osvětlení, stává se, že na nich je již jiná kampaň. Pak společně hledáme jiné možnosti. Případné navýšení reklamních ploch nemůže stát firmu více než zisk," dodal.