Pořadatelé pochodem chtějí podpořit výstavbu rychlostní silnice R43, která má propojit Brno se severem kraje a nahradit přetíženou silnici I/43. „Letos se uskuteční už šestý ročník. Pochod chceme organizovat do té doby, než bude R43 postavená," uvedl předseda boskovické organizace Klubu českých turistů Jaroslav Oldřich. Lidé se mohou po dálnici vydat také na kole.

Pochod má dvě větve. Jižní začíná v osm hodin v Brně-
-Bystrci. Dalšími městy či obcemi, kde se startuje, jsou Kuřim, Lipůvka, Lažany, rekreační středisko Jižní portál u Újezdu u Černé Hory a Černá Hora. Na severu pak Moravská Třebová, Městečko Trnávka, Jevíčko, Velké Opatovice, Šebetov, Knínice a Vanovice. Do Mladkova by měli účastníci dorazit odpoledne. Bude je tam čekat kulturní program.

Kdo se vydá na pochod z Boskovic, může si vybrat mezi dvěma trasami. Delší má dvanáct kilometrů, kratší čtyři. „Také budeme mít autobus, kterým se vydáme do Jevíčka a odtud půjdeme osm kilometrů pěšky do Chornice," sdělil Oldřich. Osmikilometrovou vycházku z Jevíčka lidem obohatí odborný výklad historika a popularizátora stavby Tomáše Jandy.

MAREK OSOUCH