Na Blanensku a v části okresu Brno-venkov dorazilo k volebním urnám ve druhém kole jen 15,73 procent voličů. Před šesti lety byla přitom účast třicetiprocentní. „Stejně jako v prvním kole jsem počítání hlasů sledovala s napětím. V komunální politice se pohybuji dlouhá léta a snažím se pro lidi v regionu udělat maximum. Jsem ráda, že mi věří. Je to ocenění mojí dosavadní práce," řekla v sobotu krátce po sečtení hlasů Jaromíra Vítková.

Senátní volby, 2. kolo - obvod 49, Blansko:
1. Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) 10 246 hlasů, 61,06 %
2. Jan Machač (ODS) 6 534 hlasů, 38,93 %

Volební účast 15,73 %

Hlas ji dal například Jaroslav Ševčík z Blanska. „V komunální politice působí boskovická místostarostka dlouho. Má tak podle mého více zkušeností než její soupeř ve druhém kole. Ten je v prvé řadě lékař, ne politik," řekl muž.

Primář Machač bral výsledky druhého kola sportovně. Podle svých slov je nesledoval a byl na golfovém turnaji. „Přiznám se, že jsem výsledky nesledoval a nevím, jak to dopadlo. Vyhrála paní Vítková? Gratuluji jí. Je to pro ni vyvrcholení politické kariéry a úspěch jí upřímně přeju. Podle mého rozhodlo to, že křesťanští demokraté mají ukázněnější základnu než ODS. A také to, že ve druhém kole byla velmi slabá volební účast. Z porážky se nehroutím. Díky všem, kteří k volbám přišli," okomentoval výsledky Machač.

Změny na radnici

Jaromíra Vítková je boskovickou místostarostkou už od roku 2002. Od roku 2012 je navíc krajskou zastupitelkou. Tento post obhájila i letos. Už před senátními volbami uvedla, že pokud se do Senátu dostane, pozici místostarostky opustí. „Jsem proti hromadění funkcí. Člověk by neměl sedět na více židlích. Budu se tak naplno věnovat funkci senátorky. Na moji pozici jsme se stranickými kolegy vybrali boskovickou radní a ředitelku Muzea regionu Boskovicka Dagmar Hamalovou. Myslím, že s našimi koaličními partnery nebude problém se na tom domluvit," poznamenala Vítková.

Dodala, že jako senátorka se chce zaměřit na bezpečnou dopravu v regionu. „Podporuji stavbu D43, která by výrazně ulevila dopravě na sever od Brna. A také mě zajímají úpravy páteřní silnice pro region, I/43. Nechci opomenout ani sociální oblast a podporu spolků," upřesnila.

V senátorském křesle střídá bývalého profesionálního cyklistu a olympionika Jozefa Regece. Ten před šesti lety kandidoval za sociální demokraty. Tentokrát byl na kandidátce Strany soukromníků České republiky a na Blanensku se nedostal do druhého kola. „Nevnímám to jako neúspěch. Spíš naopak. Na řadě míst na Blanensku jsem v prvním kole dostal nejvíc hlasů a celkově mi jich lidé dali také dost. Podle mého rozhodla slabá účast a to, že jsem dostal málo hlasů v Blansku a v Boskovicích," prohlásil Regec s tím, že nyní bude odpočívat a věnovat se rodině.

Kromě okresu Blansko volili lidé do senátu i v části okresu Brno-venkov. V obcích Běleč, Ochoz u Tišnova, Lomnice, Štěpánovice, Lomnička, Železné, Drásov, Čebín, Moravské Knínice, Vranov.