Spolu s kamarádkami Martou a Libuší popíjejí kávu, přikusují koláč a pozorují cvrkot u křižovatky pod hřištěm. „Dnes kolem projela spanilá jízda motorkářů. Dirigovali to tady i policisté. Některým motorkářům dali dýchnout, ale co jsem viděla, bylo vše v pořádku," dodala Libuše Sýkorová.

Jedním z motorkářů, kteří rozbalili v sobotu stan na voděradském výletišti, byl Peter Ridzoň s přítelkyní Naďou. „Jsme tady poprvé, ale vypadá to na super akci. Těším se na pokec s ostatními motorkáři, pivo a na pořádný nářez od Arakainu a dalších kapel. Mám také radost, že se mi podařilo na chvíli trhnout z práce. Na podobný sraz jezdím do Nikolčic," říká motorkář z Brna.

RACHOT NA PÓDIU

Po čtvrté hodině odpoledne řádí na pódiu s kytarami rock-metalová partička školáků z drnovické formace Blackstars band. „Co si dáme teď? Nějakej pořádnej nářez?!" burcuje publikum jeden z kytaristů. „Svařák!" volá z davu už poněkud zmožený muž s vousy. „Gutalax!" uvádí mladý hudebník další ze skladeb a všichni se náramně baví.

Organizátoři třídenního motosrazu nepřipravili pro návštěvníky jen smršť hudebních vystoupení. Ale také přehlídku starých motocyklů, soutěže i ohňostroj. Příchozí stejně jako v minulosti přispěli na charitu. V tombole a při dražbě dresů známých sportovců. Výtěžek si pak rozdělily rodiny Emy z Knínic, Lukáše z Letovic, Kryštofa z Drnovic a Filipa z Brna. Děti trpí dětskou mozkovou obrnou. S tímto těžkým onemocněním se v minulosti musel vypořádat i paralympionik Ivo Koblasa z Černé Hory. „Každý si něčím prošel, dá se to překonat," povzbudil před dražbou rodiče s dětmi mladý cyklista.

Spíkr Erik Mihola jako první začal dražit dres brněnské Komety i s podpisy hráčů. Ten se nakonec prodal za osm tisíc korun. Jeho majitel pak šrouboval cenu sparťanského fotbalového dresu na šest tisíc korun. „Víťo, ty budeš ale muset prodat bagr," popichoval kamaráda Mihola.

DRAŽBA DRESŮ

Největší zájem byl o podepsaný dres známé české biatlonistky Gabriely Soukalové nyní provdané Koukalové. Za pětadvacet tisíc korun ho vydražil Roman Dvořáček mladší. Společně s tombolou vybrali pořadatelé sto třicet šest tisíc korun. „Vy jste si koupili lístky do tomboly a dresy. Bez vás bychom to sami nedokázali. Děkujeme vám," řekl za organizátory člen Motoklubu Drnovice Tomáš Opluštil.

Poté předali motorkáři symbolické šeky s vypsanými částkami dětem. Jejich rodiče se neubránili dojetí. „Moc děkuji za příspěvek Lukáškovi na pomůcky. Jsme moc rádi, že taková super akce existuje a jsou lidé, kterým není lhostejný osud postižených dětí," poděkoval za příspěvek tatínek Lukáše z Letovic.

V následující tombole přibyly na podporu zmíněných rodin ještě další peníze. Za věci, které věnovali výherci tomboly. „Lidé si koupili dres biketrialisty Václava Koláře, motocykl Pionýr a dres sparťana Lukáše Marečka. Celkem to bylo jednadvacet tisíc korun, které ještě předáme rodinám," upřesnil Tomáš Opluštil.

Sobotní večer pak z pódia odpálila blanenská metalová skupina Sagittari skladbami z nového alba VooDoo.