Voděradští se do úprav v přízemí budovy školy chtějí pustit co nejdřív. „Získali jsme dotaci z Evropské unie ve výši dvou milionů a sedmi set tisíc korun, která pokryje potřebné úpravy i vybavení. V září chceme miniškolku otevřít," doplnil starosta. Ten podle předběžného zájmu předpokládá, že nové zařízení bude navštěvovat asi deset dětí. „Nejenže tím pomůžeme místním rodičům, ale slibujeme si od toho i to, že děti, které zde budou chodit do školky, pak plynule přestoupí do zdejší jednotřídní základní školy. Nyní se totiž často stává, že když děti chodí do školky jinde, nastoupí tam pak i do školy," vysvětlil Lepka.

Miniškolku povede speciální pedagožka Radka Horáková, sama má dvě malé děti. „Nyní je musíme vozit do školky v Drnovicích, v podobné situaci jsou další rodiče ve Voděradech. Dělali jsme mezi nimi průzkum, o miniškolku v obci mají zájem," řekla Horáková.

Ta upozornila na to, že nepůjde jen o hlídání, ale o plnohodnotnou práci s dětmi podle výchovně-vzdělávacích plánů podobně jako v klasické mateřské škole. „Počítáme i s přípravou předškoláků na vstup do první třídy. Provoz bude celodenní do odpoledních hodin, děti budou mít zajištěné svačiny a obědy. Nebude chybět lůžková část na odpočinek," dodala Horáková.