Desítky očíslovaných lahví, mezi prsty štamprlička, po ruce i něco k zakousnutí. Mezi vzorky pálenek korzují desítky návštěvníků. Ochutnávají a znalecky porovnávají. Košt pálenek v Lipovci letos zahrádkáři připravili už po dvanácté. „Podrobnosti o novém zákonu zatím moc neznám, jen jsem něco zaslechl v televizi. Ale akci bychom neradi rušili," řekl předseda lipoveckých zahrádkářů Jan Sedlák. Košt pálenek zde je už vyhlášený a přijíždí na něj lidé ze širokého okolí.

Návrh zákona však přesně vymezuje akce, na nichž lze alkoholické nápoje nabízet. Výroční trhy, veřejnosti přístupné slavnosti, kulturní a taneční akce. Na sportovních akcích pak pouze nápoje do 4,3 procent etanolu. S degustacemi alkoholických nápojů, tedy pálenek, ale ani vín, paragraf čtrnáct nepočítá.

Jenže k Moravě právě i košty jako tradice patří. „Jsme na severu jižní Moravy, jde o tradiční moravské akce. Pokud by je to omezovalo, je zákon nesmyslný," prohlásil blanenský starosta Ivo Polák. Pokračoval, že Blanska se přitom zákon týká pouze jedenkrát za rok při degustaci vína doprovázející Vítání svatého Martina. Podobně košty pálenek v Lipovci, Rudce, Veselici a dalších obcích regionu. „Degustaci pořádáme jako další příležitost, aby se lidé setkávali a sbližovali. Akce nenabádají k alkoholismu," dodal blanenský starosta.

Třetím rokem letos koštovali pálenky i ve Skalici. Společně s ochutnávkou domácích pomazánek. „Lidé se sejdou a prezentují své výrobky. Ale ztratilo by to smysl. Dvakrát ročně děláme také degustaci vín, i tam by se nás to nejspíš dotklo. Další máme naplánovanou za čtrnáct dní," sdělila Eva Janošková ze skalického kulturního výboru.

Bodů s otazníkem je však v návrhu zákona víc. Svařené víno na vánočních trzích? Pouze čtyřprocentní alkohol na sportovních akcích? Prodej alkoholu na akcích pro děti, pouze pokud se tam sejde víc dospělých než dětí? Některé z otázek ministerstvo zdravotnictví vyvrací jako mýty. „Prodej svařeného vína na vánočních trzích určitě zakázán nebude. Na vánočních trzích, vinných slavnostech a podobných akcích bude povolen prodej alkoholických nápojů s obsahem do 15 procent etanolu. Do této hranice spadají prakticky všechna vína," sdělila náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Uvádí dále, že na akcích, kde je součástí i kulturní program jako například tanec, zpěv nebo divadelní představení, bude povolen i tvrdý alkohol. Ale třeba při sportovních událostech návrh zákona stanovil jako podmínku hranici čtyř procent objemového alkoholu, která po diskuzích s poslanci bude upravena na 4,3 procenta etanolu v nápoji, aby byl zachován prodej výčepního piva.

Z těchto informací vychází i blanenský poslanec Lubomír Toufar, který obavy mnohých o osud pořádaných akcí nesdílí. „Vycházím z informací ministerstva zdravotnictví, podle nich zákon ošetřuje, že k omezení akcí nedojde. Je jen špatný výklad lidí, problém zde nevidím. Co mám informace, zachovány mají být i košty vín nebo pálenek," uvedl Toufar.

Někteří poslanci a jednotlivé výbory však pro projednávání zákona ve druhém čtení připravují pozměňovací návrhy. „Už jsme jednali s ministrem, pro jižní Moravu je původní návrh nepřijatelný. Ve druhém čtení bude potřeba provést změny," uvedl pro Břeclavský deník Rovnost poslanec Jiří Petrů z Valtic. Nespokojenost Jihomoravanů potvrdil i blanenský starosta. „Vím, že hejtman i vinařský fond v této věci vyvíjí nějakou iniciativu, ale neznám podrobnosti," řekl Ivo Polák.

Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek předkládalo ministerstvo zdravotnictví. Otázka dostupnosti alkoholu na veřejných akcích je vedle problematiky kouření a drog jedním z jeho stěžejních bodů. Při prosincovém prvním čtení v Poslanecké sněmovně zazněla varovná čísla, která k nastavení omezujících opatření ministerstvo vedla. „V konzumaci alkoholu jsme stále v Evropě na čelních místech. Spotřeba je stabilizována na relativně vysoké úrovni deset litrů čistého alkoholu na rok a obyvatele," uvedl poslanec Jaroslav Krákora.

Zdůraznil vysokou míru užívání alkoholu nejen u dospělých, ale i u dětí a mladistvých do šestnácti let. „Zase nevalné umístění v evropském žebříčku – první místo," přiblížil a pokračoval, že podle provedené studie pět a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti, a to víc než třikrát za měsíc, u nás konzumuje pětina studentů. Alespoň jednou v životě prý bylo opilých pětašedesát procent studentů a v posledních třiceti dnech si alkohol pro vlastní spotřebu zakoupilo jednašedesát procent mladistvých a dětí do osmnácti let. Z toho sedmasedmdesát procent uvedlo konzumaci v baru, restauraci nebo diskotéce. Zarážející podle studie však je i vysoká tolerance společnosti k podání alkoholu dětem dospělými. Často ho svým potomkům nabízí sami rodiče nebo příbuzní při rodinných oslavách, svatbách, pivních slavnostech nebo vinobraních. Návrh zákona proto podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka usiluje o ztížení dostupnosti alkoholických nápojů a rozšiřuje okruh míst, kde jejich prodej nebude možný.