„Otevření kostelní věže plánujeme na Vítání svatého Martina. Konkrétně v sobotu v devět hodin ráno," uvedl Jiří Kučera z kanceláře tajemníka v Blansku. Zájemci budou mít jedinečnou možnost věž ještě letos navštívit.

Rekonstrukce začala na konci srpna. „Nejdůležitějším krokem byla výměna sto let starého schodiště. Jeho stav totiž neumožňoval průchod velkého počtu lidí. Hrozilo, že je neudrží," řekl Kučera. Opravovala se i elektroinstalace a jedno z oken, které nově umožní výhled na město. Město přispělo na opravu kostelní věže částkou sto padesát tisíc korun. Přibližně stejně velkou dotaci poskytlo i ministerstvo kultury.

„Dosud v Blansku žádná vyhlídka, ze které by se návštěvníci mohli podívat na město, nebyla. Mezi turisty jsou ale rozhledny oblíbené, takže je otevření kostelní věže určitě skvělou novinkou," řekla Martina Hejčová z informační kanceláře v Blansku. Dodala, že právě na dění v kostele a na starý zvon Poledník zaměřují propagační akce informační kanceláře.

Blanenský zvon je totiž jedním z nejstarších na Moravě. „Není na něm žádný letopočet, ale něco napovídá styl písma a zvláštní homolovitý tvar zvonu. Může pocházet už ze třináctého století," myslí si ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová.

Zvon mohli zájemci výjimečně vidět i dřív, třeba u příležitosti Dnů evropského dědictví. Vítání svatého Martina tak bude další příležitostí. „Pro turisty se věž s vyhlídkou a zvonem naplno otevře až příští rok, na začátku jara. Ještě je potřeba dořešit některé organizační záležitosti. Navíc teď skončila turistická sezona," dodal Kučera.

ONDŘEJ EKL