„Je to včetně i všech našich pěti místních částí," upřesnila matrikářka Hana Ševčíková.

Důvodů poklesu je podle ní několik. „Loni se narodilo třicet dětí, ale zemřelo devětatřicet lidí. Významná disproporce je pak mezi počtem přihlášených a odhlášených. Nově se do města přistěhovalo pětačtyřicet lidí, ale odhlásilo se čtyřiaosmdesát. Bohužel je v tomto regionu velká nezaměstnanost, takže hlavně mladí lidé odcházejí kvůli práci jinam," dodala Ševčíková.

V Blansku se počet lidí ve srovnání s předchozím rokem příliš nezměnil. Před rokem Český statistický úřad evidoval 20 841 obyvatel, na začátku letošního ledna žije podle vedoucího odboru vnitřních věcí Radka Gajdošíka v Blansku 20 943 lidí. „To je včetně devíti stovek cizinců, ať už mají trvalý, nebo přechodný pobyt," upozornil Gajdošík.

Právě Blansko je podle údajů z Ministerstva vnitra České republiky nejoblíbenějším místem cizinců na Blanensku. Na druhém místě jsou s počtem 221 cizinců Boskovice a na třetím Letovice, kde žije 160 lidí bez českého občanství.

Desítky cizinců bydlí i v Adamově. Kolik lidí však ve městě skutečně žije, je podle úředníků těžké zjistit. „Ke konci roku jsme měli zapsaných 4 586 obyvatel, a to včetně cizinců. Reálný počet lidí bydlících v Adamově je ale vyšší. Někteří totiž bydlí v pronajatých bytech a mají nahlášený trvalý pobyt jinde," vysvětlila adamovská matrikářka Lenka Maláková.

Podobnou zkušenost zmínila i matrikářka z Lipůvky Adriana Smíšková. „V posledních letech se především ve směru na Svinošice postavilo hodně nových domků, ale z celé rodiny se třeba přihlásí jen jeden člověk," popsala Smíšková.

I přesto však Lipůveckých za poslední roky výrazně přibylo. Na konci roku 2010 bylo na matrice nahlášených 1 196 lidí, o rok později 1 213, na konci loňského roku 1 260 a na začátku letošního ledna 1 272.

Dost nových domků přibylo i v Krasové. Podle starosty Václava Vágnera se za poslední čtyři roky počet obyvatel zvýšil z 240 na 312. „Postavilo se zhruba šestatřicet domků. Žijí v nich hlavně mladé rodiny s dětmi," řekl starosta.

V obci mají ke stavění připravených dalších čtyřiadvacet parcel. „Rozhodně ale nejde o nějaké satelitní městečko. Dodržujeme venkovský ráz a mezi jednotlivými řadami domů jsou ponechány odpočinkové zóny," dodal Vágner.