Situace ve Velkých Opatovicích nebyla jednoduchá hned po komunálních volbách loni v říjnu. Širokou koalici nakonec vytvořili vítězní lidovci, Město lidem, komunisté a sociální demokraté. S neobvyklou dohodou, že první dva roky bude starostou stávající Jiří Bělehrádek (KDU-
ČSL) a poté ho vystřídá kandidát za SNK Město lidem.

Když před měsícem Bělehrádek rezignoval, zdálo se, že dohoda bude jen o rok uspíšena a město se dočká nového starosty už nyní. V tom smyslu začala i první jednání. „K třicátému září však lidovci a sociální demokraté dohodu vypověděli. Písemně a bez udání důvodů," sdělila místostarostka Kateřina Gerbrichová (Město lidem).

Různé názory

Podle Bělehrádka k vypovězení smlouvy o vedení města podepsané po volbách vedly různé názory na směřování investic a rozvoj města. Ve stejném duchu se vyjádřil i radní Slavomír Kafka (ČSSD). „Nesouhlasíme s vedením města, jak si ho představuje Město lidem a komunisté. My jsme s nimi sice byli v koalici, ale spíš to připomínalo opozici. Většinu rozhodnutí přehlasovali tři ku dvěma," řekl Kafka.

Jako příklad uvedl měněná pravidla pro budování chodníků a vjezdů. V pětičlenné radě má totiž Město lidem dva zástupce, spojením s hlasem KSČM přehlasují sociální demokracii s lidovci.

Jak se nově zformuje politická scéna ve Velkých Opatovicích, ukážou následující dny. „Nyní jednají pověření zástupci jednotlivých kandidátek. Jak jsem byl informován našimi zástupci, nelze spoléhat na jednotnost hlasování v rámci končící koalice," uvedl Bělehrádek.

Připustil, že její rozpad by mohl znamenat pro Velkoopatovické i nové volby. „Bylo by to však krajní řešení a nepředpokládám, že k němu dojde," konstatoval starosta.

Místostarostka to vidí jasně. „Lidovci a ČSSD vypověděli dohodu a z výsledků voleb je jasné, že na novém vedení města se musí vždy shodnout alespoň tři strany. Pokud se příští týden najde minimálně devět zastupitelů, kteří budou hlasovat pro změnu, dojde k volbě nového starosty. Pokud se jich devět neshodne, budu do vyřešení situace od listopadu starostu zastupovat," nastínila nejbližší budoucnost místostarostka.

Komunisté jsou s odhady příštího vývoje zatím zdrženlivější. „Vznikla zde patová situace. Jednání jdou mimo zasedání, takže zatím nic zásadního nelze říct a spekulovat nechci," okomentoval situaci další z původních koaličních partnerů Alois Kaderka, který v městské radě zastupuje KSČM.

Sociální demokracie zřejmě míří do opozice. „ČSSD určitě zůstane v opozici, protože k novým jednáním jsme ani nebyli přizváni. A za druhé mluvit nemohu," doplnil stanovisko sociální demokracie Slavomír Kafka.

V opozici po loňských volbách zůstalo pouze ANO, jehož zástupci se k událostem ještě také vyjadřovat nechtěli. „Rozhodnout musí jednadvacátého října zastupitelstvo," konstatoval zastupitel Milan Mazura (ANO).

Zastupitelé mají volbu nového starosty ve svém programu uvedenou jako bod jednání číslo třináct.

ANDREA ŠRÁMKOVÁ