„Z toho důvodu je od tohoto týdne uzavřená silnice třetí třídy ve směru od železničního přejezdu na Mladkov po křižovatku na Lhotu Rapotinu nejen pro dopravu, ale i pro pěší. Lidé mohou stavbu obejít po stezce. Vede přes lávky a ostrov mezi řekou Svitavou a náhonem bývalého Mikšova mlýna," popsal starosta Skalice nad Svitavou Petr Řezníček. Uzavírka potrvá do jednatřicátého května, kdy má být hotová i celá oprava průtahu Skalicí.

Druhá část zatím ne

Řezníček očekával, že se obec dočká i druhé etapy prací. Kvůli různým komplikacím se tak ale nestane. „Původně se počítalo i s rekonstrukcí silnice od bývalé hospody až po značku konec obce směrem na Svitávku. Jenže právě kvůli mostům, jejichž oprava bude nákladnější, než se předpokládalo, se celá akce prodražila. Na opravu zbylé části silnice tak již nezbyly peníze," vysvětlil skalický starosta.

To potvrdil i vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant. Mosty měly podle něj špatnou izolaci, ale spousta problémů nastala i s opravou opěrných zdí. A také s částmi kanalizace, která nebyla zaznamenána v projektové dokumentaci. „Od Státního fondu dopravní infrastruktury jsme navíc dostali méně peněz, než jsme očekávali. Proto prioritně opravíme to, co Blanensko nejvíce pálí. Například most v Podolí u Letovic, který je v havarijním stavu. Část ve Skalici, kterou neopravíme, rekonstrukci urgentně nevyžaduje. Jakmile se však objeví další možnosti financování, pustíme se do prací i tam," přislíbil Bažant.