Stejně jako další lidé, kteří odebírají med od malých domácích včelařů, nemusí mít letos obavy, že by ho bylo málo. Předloňskou sezonu hodnotila řada včelařů na Blanensku kvůli chladnému a deštivému počasí jako nejmizernější za poslední léta. Loni medu naopak měli nad očekávání velké množství. Letos někteří včelaři hlásí asi o čtvrtinu nižší snůšku než před rokem. „Letos se oproti loňsku stočilo méně medovicového medu. Ale zase je o něco více květového medu. Celkově to tento rok vychází na slušnou snůšku, i když té loňské se nevyrovná," řekl předseda ústřední kontrolní komise Českého svazu včelařů Blansko Josef Hanuška.

Cena za kilogram medu se oproti loňsku příliš nemění. Zájemci za něj podle druhu medu zaplatí většinou domácím včelařům na Blanensku mezi sto třiceti a sto padesáti korunami. Nakoupí však i levněji. Na výběr mají z květového, lesního nebo smíšeného medu.

Kolik za 1 kg medu2012 110 Kč
2013 120 Kč
2014 140 Kč
2015 150 Kč
2016 150 Kč

Jiří Dosedla z Knínic obhospodařuje dohromady třicet včelstev. Přestože se některá včelstva vyrojila, letošní snůšku medu si pochvaluje. „Tento rok je ho opravdu dost. Řekl bych, že letošní snůška byla u mě nadprůměrná. Díky tomu můžeme zase očekávat chudší příští roky, i když není to pravidlem. Záleží na přírodě," sdělil Dosedla. Kilogram medu prodává za sto třicet korun.

Pavel Bartoš z Křtěnova začal s prvním stáčením květového medu v červnu. Začátkem července pak stočil med smíšený, a to maliník, lípu a částečně medovicový. „Teď čekám, jestli bude med medovicový tmavý, po kterém je největší poptávka. Zatím s tím moc nepočítám, díky počasí. Podle mého názoru je sezona průměrná, protože byl začátek jara chladný a deštivý," sdělil včelař.

Bartoš se stará o deset včelstev. Prodává med květový, pastovaný a smíšený. Od sto po sto třicet korun za kilogram. „Určitě bych doporučil zájemcům o med, aby si ve svém okolí našli svého včelaře a brali med přímo od něj. A to nejenom kvůli ceně, ale i s ohledem na kvalitu. Med přímo od včelaře je totiž zaručeně český, bez jakýchkoli přísad, antibiotik a tak podobně," dodal Bartoš.

Někteří však známého včelaře nemají a med kupují v obchodech. „Med kupuji většinou v supermarketu. Ale vždycky se dívám, jestli je to med od českých včelařů. A také sleduji na etiketě, jaký je to druh medu. Všimla jsem si, že v supermarketu je plno levného medu ze zahraničí. Tomu se snažím velkým obloukem vyhnout, protože nikdy stoprocentně nevím, co v něm je. Kdybych měla ale na výběr včelaře nebo supermarket, tak bych určitě zvolila domácí med. Bohužel je ale v mém okolí neznám," řekla rodačka z Brna Petra Straková.

SIMONA FEILHAUER