Pán z Boskovic sesedne z koně, vystoupí na pódium a vítá návštěvníky. „Každičký rok těším se vždycky a nedočkavě, dny poslední počítám, než opět já, Ladislav Velen Boskovický, na zdejší skvělý jarmark zavítám," říká do mikrofonu.

Podotýká, že jarmark má velmi dobrou úroveň z hlediska počtu stánků i programu. Poté již pán z Boskovic odchází, lidé jej ale ještě mohou spatřit ve večerním průvodu a šermířském turnaji pro královnu.

Kousek od pódia je k vidění živý betlém v režii dětí z kostelního sborečku Jakubáček. Tři králové, Marie, Josef, jesličky. Nedaleko něj postává Miroslav Staněk z Boskovic. K betlému má osobní vztah. „Moji vnuci v něm dlouho hráli pastýře, ale dnes jsou již velcí, mají dvacet let. Teď je součástí svaté rodiny moje dvanáctiletá vnučka Romana, i ona hraje pastýře. Když bývala menší, představovala Pannu Marii," vysvětluje sedmašedesátiletý muž, který nevynechal ani jeden ročník jarmarku. „Vánoční dárky mám již nakoupené, takže se budu jen dívat a užívat si to vánoční kouzlo, které náměstí ovládlo," dodává Staněk.

Teplý svařák

To je už mezi jarmarečními stánky pořádný mumraj. „Ochutnejte domácí placky a halušky," láká návštěvníky jeden z prodejců. Náměstím se line také vůně klobás, sýrů, vánočního punče či svařáku.

Tím se zahřívají také manželé Milan a Kateřina Richterovi ze Suchého. Na jarmark přijeli i se svým dvouletým synem Michalem. „Letos jsme tady již popáté. Počasí je krásné, dobře to vyšlo. A atmosféra je skvělá, nemá to tady chybu. Ve stáncích nakoupíme asi jen nějaké drobnosti, například perníčky," rozplývá se Richterová.

Děti se zase mohou na náměstí svézt na koních. Mezi stánky s dřevěnými výrobky, keramickými džbány či hračkami poutají pozornost mnoha návštěvníků například andílci, zvonečky a vánoční řetězy ze šustí, které nabízí Miroslava Zatloukalová z Brodku u Konice.

Jen ruční práce

Výroba je podle ní náročná. „Ale nesmírně mě to baví. Pomáhá mi dcera. Nejdříve musíme na poli zaset obilí a pak slámu sklidit ručně. Každé stéblo postupně roztřídíme na nejtenčí, střední a nejtlustší. Pak je odbarvíme a zbavíme slupky. Poté je namočíme do horké vody. Až změknou, pleteme výrobky," popisuje proces výroby Zatloukalová.

O kousek dál prodává Jaroslav Blažíček ze Žďáru nad Sázavou misky, hmoždíře, solničky a další výrobky do domácnosti. „Vše je to ruční práce z olšového dřeva, které nejdříve musím nechat tři až čtyři roky uschnout. Teprve poté jej mohu opracovat na soustruhu," vysvětluje Blažíček.

Akci zpestřuje i bohatý kulturní program. Například divadelní představení, šermířská vystoupení, jízda na koních, ohňová show nebo vypouštění balonků s přáním Ježíškovi.