Do Strunkovic nad Blanicí se sedm dobrovolníků z Valchova vydalo minulý čtvrtek. „Na místo jsme přijeli ve čtvrtek večer. Bahno z vytopených domů už bylo uklizené, zbýval uklidit sportovní areál. Byly tam podemleté stromy, nánosy bahna a dalších věcí," popisuje velitel zásahové jednotky valchovských dobrovolných hasičů Miroslav Šrom.

Hned druhý den se tak Valchovští pustili do práce. „Museli jsme hlavně vyřezat stromy, které voda podemlela a které tak byly nebezpečné. V sobotu pak vedení Strunkovic vyhlásilo brigádu a zároveň přijely pomoci ještě další dvě jednotky dobrovolných hasičů z okolí. To už jsme ze sportovního areálu odklízeli naplavené větve, bahno, čistili umělý povrch hřiště a umyli jsme i herní prvky na dětském hřišti," popisuje práce Šrom s tím, že v pátek i v sobotu valchovští hasiči na úklidu Strunkovic pracovali asi od osmi hodin ráno do čtyř odpoledne. „V noci jsme přespávali v tamní sokolovně a jídlo nám vařili ve školní kuchyni. Domů jsme přijeli v sobotu v noci," říká Šrom.

Při katastrofě podobného rozsahu valchovští hasiči zatím nezasahovali. „Pomáhali jsme při povodních u nás ve Valchově. Ty ale nebyly tak velké. Byl to smutný pohled na ty poničené věci," říká Šrom s tím, že většina dobrovolníků z Valchova si na pomoc vzala v práci dovolenou.

Do Strunkovic si podle starostky Valchova Jindřišky Brožové valchovští hasiči přivezli nejlepší techniku. „Poradili si tak i s problémy, na které technika tamních hasičů nestačila," dodává Brožová.