Šikovné hospodyně mísí jedno těsto za druhým, a pak je vkládají do repliky staré venkovní pícky. Po chvilce z ní vytáhnou dozlatova upečené pestrobarevné koláče. Po velkých kulatých dobrotách se doslova zapráší. Podobně jako po masu nebo chlebu.

Své chuťové pohárky uspokojila i Hana Vlčková z Brna. „Přišla jsem si zde na své, protože mám velmi ráda tradiční věci a řemesla. Chleba i koláče chutnají úplně jinak, než když si je upeču doma," radovala se Vlčková. Na akci zavítala s dcerou, která bydlí v Senetářově, a dvěma vnuky.

Ve venkovní pícce pečou Senetárovští dobroty pro návštěvníky poprvé. Pořídili ji totiž jen nedávno a nyní ji slavnostně uvádějí do provozu. Starostka Senetářova Jana Sedláková vysvětluje, že hlavním důvodem, proč se obec pro stavbu pece rozhodla, je nalákání turistů. „Pec je postavená ze starých pálených cihel. Podobné pece se dříve hodně stavěly na Slovensku, kde jme ji poprvé viděli a získali tak inspiraci. U nás takové moc k vidění nejsou," popisuje Sedláková.

Když se pak objevila možnost získat dotaci z Programu rozvoje venkova od Místní akční skupiny Moravský kras, Senetárovští neváhali ani minutu. A uspěli.

Manažer Místní akční skupiny Moravský kras Josef Jančo přibližuje, že pícka stála sto padesát tisíc korun. „Dotace pokryla obci devadesát procent nákladů. Pec obsahuje drcené sklo, je v ní kotlík i plotna. Některé cihly, ze kterých je postavená, pocházejí přímo ze Senetářova," popisuje Jančo.

Akce podle něj přirozeně navazuje na festival, který se v Senetářově každoročně koná na jaře. „Spolupráce s obcí je velmi dobrá. Před třemi lety jsme společně rekonstruovali zdejší muzeum. Pak jsme začali pořádat festival, abychom obnovu zpopularizovali návštěvníkům. Doufám, že i dnešní akce se postupně stane tradicí," vysvětluje Jančo.

Devět týmů mezitím přidává ingredience do vroucích kotlů, pod kterými hoří polínka dřeva. Senetárovští totiž nejenže ukázali návštěvníkům svou tradiční pícku, ale poprvé pořádají soutěž ve vaření kotlíkových gulášů. Lidé je pak budou koštovat a vyberou vítěze.

V jednom ze soutěžních družstev je kuchařem i Josef Ševčík ze Senetářova. „Dali jsme tam speciální přísady. Bratr pěstuje mexické papričky, má jich spoustu druhů a do kotle jsme dali tu nejpálivější. Guláš chceme mít pikantnější. Je nám jedno, jestli akci vyhrajeme nebo ne. Pokud ano, byli bychom samozřejmě rádi. Ale to už by byla jen taková třešnička na dortu. Hlavně jsme svou účastí chtěli tuto jedinečnou akci podpořit," říká Ševčík.

Pořadatelé nezapomněli ani na děti. Ty řádí ve skákacím hradu a plní různé soutěžní úkoly. Poslouchají příběhy o šnekovi Krasíkovi, který je maskotem Moravského krasu. Kromě toho se zájemci mohou projet na motocyklech veteránech.