Stromy v parku se neošetřovaly několik let, protože byly pod památkovou ochranou a větší zásahy nebyly možné. V současnosti se jejich větve lámou a padají na zem. „Dřeviny jsou nasázené příliš na husto. Ke kořenům se špatně dostává voda a stromy usychají. Letos na jaře dokonce dva spadly," popsal situaci starosta Šebetova Zdeněk Čížek.

Padající větve přitom mohou ohrozit ostatní zdravé stromy nebo zničit obvodní zeď. Opravdové nebezpečí ale představují pro projíždějící auta na nedaleké silnici nebo návštěvníky zámeckého parku.

Do něj totiž ročně zavítá mnoho lidí. Tamní obyvatelé chodí do přírody na procházky nebo na kulturní akce, které se zde pořádají, a sportovci jej využívají při hraní kopané.

Díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí obec stromy ošetří a omladí a zabrání také padání suchých větví. „Staré křehké větve se odstraní a sníží se také koruna některých dřevin," řekl starosta. Park se tak stane hezčím a bezpečnějším místem.

S obnovou chtějí Šebetovští začít ještě letos. „Uvidíme, kolik práce se stihne. Záleží také na počasí. Příští jaro by mělo být vše hotové," podotkl šebetovský starosta. Celková úprava zeleně bude stát přibližně jeden milion korun.

Do budoucna obec plánuje další zkrášlování zeleně. V parku vzniknou odpočinková místa a lavičky, upraví se chodník a vysadí nový trávník. Starou obvodní zeď by měl nahradit živý plot z keřů. „Vše bude ale záležet na dotaci. Park je takové centrum Šebetova, proto o něj chceme dále pečovat," dodal Zdeněk Čížek.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ