Devatenáctého září totiž začne velká rekonstrukce, díky které se zvýší počet pokojů pro rodiče s dětmi na sedm. „Stavba potrvá zhruba tři měsíce, takže do konce roku snad bude hotová. Bude se pracovat ve vedlejší budově, kde máme v prvním patře pouze tři pokoje. Spodek se opraví a předělá tak, aby tam vznikly další čtyři pokoje," uvedla primářka léčebny Jarmila Überhuberová.

Rekonstrukce přijde na zhruba tři a půl milionu korun, které jako zřizovatel léčebny poskytne kraj. Nové pokoje začnou klientům sloužit začátkem příštího roku. „Díky nim budeme moct přijmout více pacientů od čtyř do šesti let, kteří musí mít doprovod rodiče. Náklady na stravu a ubytování pro doprovod dětí hradí pojišťovna, ostatní náklady léčebna," dodala Überhuberová.

Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy je v provozu už více než třicet let. K terapii a léčbě využívá prostory Císařské jeskyně. Děti do ní chodí na několik hodin denně, z toho polovinu času tráví na lůžku a druhou cvičí nebo hrají různé sportovně zaměřené hry.

DOMINIK ABSOLON