„Připravujeme úpravy, které zajistí lepší a větší průtok vody v řece v úseku města Olešnice. Podobné práce se na Hodonínce dělali naposledy asi před pětasedmdesáti lety, takže je na čase," uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša.

Práce na usnadnění průtoku se budou skládat z několika částí. „Upraví se profil řeky, dělníci z toku odtěží usazené horniny a odstraní naplavené překážky," řekl starosta. Práce se týkají úseku říčky v zástavbě města a skončí kousek pod čistírnou odpadních vod.

Cílem je, aby voda protékala korytem říčky plynule a bez problémů. Práce jsou součástí protipovodňových opatření, která v Olešnici budují. K nim patřila i stavba speciálních nádrží nebo instalace systému včasné výstrahy, na které začalo vedení města pracovat letos.

Navrhovatelem prací je město Olešnice, říčku ale spravují Lesy České republiky. Organizace proto podala žádost o dotaci, která by pokryla část nákladů. Ty se vyšplhají do výše asi dvaceti milionů korun. „Pokud půjde vše podle plánu, stihne se vše příští rok," dodal Peša.

V Olešnici si letos připomenuli deset let od ničivé povodně z roku 2002. Přívalový déšť tehdy vytvořil obrovskou vlnu, která způsobila v Olešnici a okolních obcích desetimilionové škody. Při povodních tehdy zemřeli na Olešnicku dva lidé.

ONDŘEJ EKL