Sloupští bankomat chtějí. „Nejen já, ale i mnoho mých známých by ocenilo, kdybychom nemuseli pro peníze dojíždět jinam. V našem obchodě se sice už dá platit kartou, ale někdy prostě člověk potřebuje hotovost," uvedl například Josef Grim. Tamní lidé se proto obracejí na starostu. „Na bankomat se mě ptají často. Proto se snažíme vyjednat s nějakou bankou smlouvu výhodnou pro obě strany. Zatím se nám to bohužel nedaří. Zástupci bank argumentují tím, že se jim umístění přístroje v našem městysu nevyplatí," řekl starosta Sloupu Josef Mikulášek.

O tom, jestli bankomat v daném místě bude nebo ne, se banky rozhodují podle několika kritérií. „Vždy zvažujeme obchodní i ekonomické aspekty, počet lidí v obci a také to, jestli máme v daném místě pobočku a můžeme tak nabídnout hotovostní služby i jinou formou," poznamenala třeba tisková mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

V některých obcích už se smířili s tím, že se bankomatu zřejmě nikdy nedočkají. „Bankomat nemáme a asi ani mít nebudeme. Výhodu mají pouze klienti Poštovní spořitelny, kteří si můžou chodit pro peníze na poštu. Lidé už se na to přestali ptát, většina z nich jezdí za prací nebo nakupovat do větších měst, kde si peníze pravidelně vybírají bez problémů," sdělil starosta Doubravice nad Svitavou Pavel Král.

Na bankomat několik let čekali i ve větších městech, například v Rájci-Jestřebí. „Po dlouhých jednáních jsme se nakonec domluvili s Českou spořitelnou. Bankomat je u pošty. Měli jsme obavy, aby byl dostatečně využíván, ale naštěstí se nepotvrdily. Lidé si peníze vybírají až překvapivě často, takže všichni jsou spokojení," ocenil starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout.

Ze sídliště daleko

V Adamově jeden bankomat je, ale třeba pro lidi ze sídliště Ptačina vzdáleného více než dva kilometry je z ruky. „Já bydlím nedaleko A-centra, kde je bankomat, a chodím tam nakupovat, takže si peníze můžu vybrat skoro kdykoli. Ale vím, že lidé z Ptačiny, hlavně ti starší, si stěžují, že to mají daleko," řekl Vladimír Kotas z Adamova.

Vedení Adamova se to pokoušelo řešit. „Snažili jsme se domluvit umístění bankomatu i přímo na Ptačině, ale zástupci karetního centra to zhodnotili jako nerentabilní. Většinou ne přímo banky, ale právě toto centrum bankomaty provozuje. Podle jeho zástupců se musí vzít v úvahu i náklady na obsluhu nebo zabezpečení. Proto nyní rozšíření těchto služeb v Adamově bohužel neplánujeme," vysvětlil starosta Adamova Roman Pilát.

Trochu jiné potíže řeší v Kunštátu. „Na našem horním náměstí stojí už několik let jeden bankomat a nezaznamenal jsem žádné ohlasy, že bychom jich potřebovali víc. Bankomat ovšem občas bývá porouchaný. Banka nám už ale slíbila brzkou nápravu," podotkl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Jedinou z oslovených společností, která se chystá v regionu zprovoznit nový bankomat, je Česká spořitelna. „Aktuálně máme na Blanensku dvanáct přístrojů. Další se chystáme umístit přímo v Blansku, a to v jeho jižní části. Ve městě bude třetí," přislíbil tiskový mluvčí Jan Holinka.