Podobná socha je u nás na veřejně přístupném místě už jen v parku v Litoměřicích. „Jsem rád, že jsme se po všech peripetiích domluvili, že busta Václava Havla v Letovicích bude a hlavně kde ji necháme postavit. Podle mého si to Václav Havel zaslouží," řekl letovický starosta Vladimír Stejskal.

Havlovu bustu nechá vyrobit letovický spolek Paleta u akademického sochaře Kryštofa Hoška. Právě Paleta stojí za celým projektem sochy a malého parku. Podle zástupců spolku má busta stát kolem sto padesáti tisíc.

Část peněz už vybrali na benefičních akcích. „Město nám slíbilo, že nechá vyrobit betonový podstavec za pětadvacet tisíc korun. Úprava prostranství bude stát do dvou set tisíc korun. Město má ve své režii dlažbu, zbytek je na nás. Musíme sehnat asi sto tisíc korun. Od počátku jsme ale naráželi na nevoli některých představitelů města, kteří se snažili projekt různými způsoby znemožnit nebo zpomalit," řekla předsedkyně spolku Paleta Drahoslava Kráčmarová.

Spolek bustu Letovicím věnuje, protože letos slaví osmdesát let od povýšení na město. Osmdesát by letos pátého října oslavil i Václav Havel.

Novou sochu provázely v Letovicích velké diskuze a dohady. Hlavně o tom, kde bude stát. Ve hře byla i varianta umístění na Masarykově náměstí. Tam už je socha T. G. Masaryka. „Tuto možnost jsme zamítli. Mít na náměstí dvě sochy prezidentů nám nepřišlo jako dobré řešení," řekl Stejskal.