Patnáct nových strážců zákona hledají v Blansku a dva chybějí ve Vyškově. „Větší problémy než s odchodem policistů do civilu máme s jejich přesunem k jiným útvarům," poznamenala krajská policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Práce se podle ní novým uchazečům často nezdá atraktivní. Myslí si totiž, že jde jen o pozice obvodních nebo dopravních policistů. „Tak to ale není. Chybějí nám lidi třeba také u dálniční policie. Hledáme laboranty, oblíbená je i cizinecká policie, kam rovněž přijímáme. Hodně mladých lidí teď dobře mluví cizími jazyky, díky tomu se můžou u cizinecké policie realizovat," upozornila policejní mluvčí.

Uniformy a čísla
• v Jihomoravském kraji je nyní 3532 policistů, do plného stavu chybí 88 lidí
• v současné době nabírají policisté nováčky pro celou jižní Moravu
• hledají i laboranty nebo kriminalisty
• posily shánějí i strážníci, v Brně jim chybí 40 kolegů

Nové adepty se policie snaží hledat různě. „Spolupracujeme například se středními a vysokými školami, pro které pořádáme speciální workshopy Policistou na zkoušku. S tím máme zatím největší úspěch," řekla Komárová.

Problémy s nedostatkem lidí mají i strážníci. V Brně je jich pět set, do plného počtu chybí čtyřicet lidí. „Díky náborové kampani se nám daří pokrývat jen přirozenou fluktuaci zaměstnanců. Hodně lidí teď odchází třeba k republikové policii nebo do armády," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníkem se může stát člověk s maturitou starší jedenadvaceti let, který úspěšně složí fyzické a psychologické zkoušky. „Uspěje jen každý desátý člověk. Zhruba polovina uchazečů vypadne právě na psychotestech," sdělil mluvčí.

Zvýšení počtu strážníků nebrání ani peníze. „Na zbývajících čtyřicet nových míst jsou stále vyčleněné," konstatovala Zuzana Taušová z brněnského magistrátu.

Výrazně málo strážníků trápí i městskou policii ve Slavkově u Brna. V současné době je tříčlenná. „Na tisíc obyvatel však má být jeden strážník. Z toho plyne, že nás má být v ideálním případě sedm a velitel. Řešil jsem to už i s předchozím vedením radnice, ale je to problém nákladů. Myslím, že v dohledné době se situace nezmění," poznamenal velitel slavkovských strážníků Petr Smejsík.

Město však o přijetí posil uvažuje. „Budeme připravovat rozpočet na příští rok. Pak bychom mohli o zvýšení počtu strážníků přemýšlet," řekl starosta Slavkova Michal Boudný.