Doktor Ferguson se v románu rozhodl zmapovat část Afriky na horním toku Nilu a dále ve vnitrozemí. To posádka novodobé Viktorie má o poznání skromnější cíl. Vystoupat nad Boskovice a hodinu se nechat unášet nad okolím. „Zatím to podle větru vypadá, že poletíme na severozápad na Letovice," hlásí pilot Mirek Borkovec ze vzduchoplavební společnosti Viktoria.

Sto startů

„Já bych potřeboval, abychom proletěli nad Židama, nad náměstím a dál směrem na přehradu. Potřebuji udělat snímky do kalendáře," říká tiskový mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma. Kromě něj a pilota tvoří posádku boskovický starosta a dva novináři.

Podle Borkovce je páteční start součástí nekomerčního balonářského projektu Sto startů z českých měst. „Balonové létání si veřejnost v poslední době spojuje hlavně s komercí. Proto jsme spustili tento projekt, ve kterém chceme veřejnosti připomenout, že většina pilotů balonů létá hlavně pro radost," říká Borkovec. Na Blanensku zatím odstartoval balon v Blansku a teď i v Boskovicích.

Všichni vzduchoplavci, kromě pilota, jsou před startem nervózní. „Moje babička bydlí v sedmém patře a pohled od ní z okna mi úplně stačí. Snad to zvládnu," má před startem obavy novinářská kolegyně Renata. Pilot ji uklidňuje, že vzduchoplavební společnost je s přistáním zaručeným.

Po předletové přípravě se jde nafukovat balon. Není to žádný drobeček. I s košem je po nafouknutí vysoký dvaadvacet metrů. Na jeho výrobu bylo potřeba třináct kilometrů nití a kilometr látky. Jeho cena je asi milion korun. Při nafukování balonu asistují všichni členové posádky. „Vzduch v balonu potřebujeme ohřát na sto deset stupňů," upřesňuje Borkovec. Krátce před sedmou je posádka v koši balonu a startuje. Viktoria vyráží na svůj let číslo dvě stě třicet devět.

Změnil se vítr a místo na severozápad letíme na západ. Na Kunštát. „Kdyby měl někdo zájem, mám tady dalekohled," nabízí z tašky optiku starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

První okamžiky ve vzduchu jsou pro nás vzduchoplavecké začátečníky opravdu nezapomenutelné. Počáteční obavy a strach se pomalu rozplývají. „Hele, támhle jsou na obzoru další dva balony. Ahój." Vystoupáme asi do výšky šesti set metrů a máme Boskovice i s okolím jako na dlani. Ozářené zapadajícím sluncem. „Nejkrásnější je ale stejně prolet nízko nad krajinou," říká pilot Mirek Borkovec. Za chvíli mu dáme za pravdu.

Po dvaceti minutách letu mizí Boskovice za kopcem. Vzdušné proudy nás pozvolna v koši unášejí přes Mladkov a Svitávku směrem na Sebranice. V tu chvíli kolem nás začne kroužit vrtulník a v dálce vidíme i ultralajt. „Asi nějaký milionář, kterému jsme vlétli do revíru. Tak si nás přiletěl prohlédnout," komentuje kroužení vrtulníku starosta Dohnálek. Za Sebranicemi klesáme níž k zemi a necháme se unášet ke Kunštátu. Máváme na odpočívající zahrádkáře.

Slunce zapadá a dole pod námi je kunštátský zámek s rozlehlým parkem a rybníkem. Náš hodinový let se pomalu chýlí ke konci. Po šestnácti kilometrech ve vzduchu pilot pomalu vybírá místo pro přistání. Vypadá to někde na louku nebo pole u Rozseče nad Kunštátem. „Chytněte se madel a pružte v kolenou jako na lyžích," radí nám Borkovec. Vzápětí přistáváme na louce. Jako do peřin.

Slavnostní pasování

„Pánové a dámo. To byla paráda. Za mě super," hlásí po přistání s úsměvem Jaroslav Dohnálek. Za deset minut na louku přijíždí doprovodné auto s vozíkem. Přistání balonu přilákalo i dva cyklisty, kteří viděli balon klesat mezi lesy. „Jaké to bylo. Paráda?" vyzvídá Leoš Klecanda, který sice žije ve Vídni, ale nedaleko Rozseče nad Kunštátem má chalupu. „Chceme dát let balonem někomu jako dárek, tak chci vědět, jestli to za to stojí," zubí se muž a jde pomáhat s balením balonu.

Na závěr nás čeká v houstnoucí tmě velké překvapení. Budeme povýšeni do šlechtického stavu vzduchoplaveckého a smíme užívat titul hrabě. Pilot Mirek Borkovec při slavnostním pasování děkuje zemským živlům. „Ohni, který dal balónu sílu se vznést. Větru, který udal směr a cíl. Zemi, na kterou jsme zpět přistáli. Vodě, nositelce života na Zemi.

Všichni členové posádky dostávají křestní list vzduchoplavce. „To bude Dominik Božek koukat, až mu řeknu, že jsem od teď taky šlechtic jako on," vtipkuje při slavnostním přípitku Dohnálek.