Modelářství propadl už jako kluk. „Začínal jsem s modely z časopisu ABC. Jako staršímu mi učarovala historie, architektura a umění. Po návštěvě letovického zámku jsem se rozhodl, že si vyrobím jeho model, ten jsem pak nabídnul kastelánovi, tomu se líbil, a tak jsem v této činnosti pokračoval," vysvětluje Brachtl.

Vytvořit model hradu, parku nebo přehrady podle něj vyžaduje zkušenosti. „Na vytvoření modelu je nejsložitější sbírání podkladů, půdorysů a samozřejmě matematické výpočty, přepočítávání úhlů a výpočet měřítka. Samotná výroba modelu už tak náročná není. Pracuji s lehkými materiály a pracuji zásadně sám. Na modelářství potřebuji klid. Jeden menší model je tak tři sta hodin práce," říká Brachtl.

Do budoucna chce otevřít i menší muzeum. „Opravil jsem starou hospodu v Pivonicích, kde mám nyní ateliér. Chtěl bych tam otevřít muzeum s modely tak, aby si návštěvník udělal představu o tom, jak se vyvíjela architektura hradů od středověku po novověk," doplňuje modelář.

Na svém kontě má více než padesát kompletně zhotovených modelů. „Modely většinou vyrábím od A do Z sám, ale například v loni jsem opravoval model Macochy pro blanenské muzeum. Mé modely najdete v Blansku, Letovicích, Pernštějně, na Veveří a na spoustě dalších míst," říká Brachtl.

Menší model si může zájemce koupit za částku v rozmezí od šesti do deseti tisíc korun, náročnější díla stojí několik desítek tisíc. „Jsem skromný, na modelařině asi nikdy nezbohatnu, ale dělám to rád. Málokdo může říct, že se z jeho koníčku stalo opravdové zaměstnání," usmívá se Brachtl.

MARTINA SPOUSTOVÁ