V Ostrově se léčí děti ve věku od čtyř do osmnácti let, přičemž do šesti let věku může dítě doprovázet jeden z rodičů. „Původně jsme měli pro děti s doprovodem tři pokoje v podkroví, pro velký zájem jsme se ale rozhodli přestavět i spodní část domu," uvedla ředitelka Jihomoravských dětských léčeben, jíž je ostrovská součástí, Kateřina Bednaříková.

Jihomoravský kraj přispěl na přestavbu tři a půl milionu korun. Zbytek platila léčebna. „Pro lepší dostupnost jsme také nechali podél silnice instalovat ukazatele směru a postavili jsme nové parkoviště, které stálo zhruba půl milionu korun," doplnila Bednaříková.

Rekonstrukce pro provoz ústavu znamenala značné omezení. „Pacienti s doprovodem museli být ubytovaní v hlavní budově, kde je dvaačtyřicet lůžek, za normálních okolností určených pro děti bez doprovodu. Po otevření opravené budovy příští týden ale budeme mít navíc sedm pokojů," těší se primářka léčebny Jarmila Überhuberová.

Metoda speleoterapie

Přestavbu oceňují i rodiče. Veronika Jarmarová má sice zdravou dceru, i přesto se jí zlepšení ubytování v ostrovském ústavu líbí. „Rozhodně je dobré, že víc rodičů bude mít možnost být v léčebně se svými dětmi," řekla Jarmarová.

Léčebna využívá metodu speleoterapie, která pomáhá dětem trpícím především dýchacími problémy. Léčebný pobyt trvá přibližně tři až čtyři týdny. Součástí terapie je pravidelné navštěvování Císařské jeskyně. „Léčebna v Ostrově je perfektní, synové tam byli celkem čtyřikrát a vždy byli naprosto spokojení, i když jsem tam s nimi nebyla. Sestřičky tam měly skvělý přístup a hlavně klukům pobyt opravdu pomohl," zhodnotila jedna z maminek Mária Krobová.Ilustrační foto

GABRIELA CHLUPOVÁ