Na budově nyní intenzivně pracují dělníci. Borotínští to vítají. „Zámek byl v takovém stavu, že už to bylo potřeba. Kostel je spravený, fara také a teď bude i zámek. Mám z toho radost," prohlásil Josef Ambrož, který v Borotíně žije od dětství. „Když jsme ještě byli kluci, byly pro nás vždycky důležité hodiny na věžičce. Věděli jsme díky nim, že už je tolik a tolik a musíme domů. To vše se vrací," zavzpomínal. Teď se těší, že zámek bude zase obydlený. „Už je to dlouho, asi patnáct let, co odešli ti kluci. Majitelé zámek chtěli prodat, ale mezitím zchátral a teď je s tím taková práce. Ale za tak krátkou dobu už toho nový majitel stihl udělat hodně, pokrok je vidět veliký," dodal Ambrož.

Dělníci na lešení, na střeše, jiní právě přivezli další stavební materiál. „V podstatě děláme kompletní rekonstrukci. Právě dokončujeme výměnu střechy a budeme pokračovat vnitřními úpravami. Vevnitř jsou zatím hotové příčky a rozvody," popsal Petr Černý, který má opravu zámku na starosti a v úterý Borotín navštívil při kontrolním dnu. Dělníci už pracují i na nové fasádě. „Její dokončení bude záležet na počasí. Dokud bude takhle, budeme dělat dál. Ale pokud teploty klesnou, budeme muset práce přerušit a vrátit se k nim zase až po oteplení," uvedl Černý. Stavební práce chtějí mít hotové zhruba v červnu. „V druhé polovině roku by se pomaličku měl rozjet provoz zařízení. Bude zde asi šedesát ubytovacích míst, ale počet pracovních pozic neznám, to jde mimo mne," řekl Černý. Ján Truska, jednatel firmy SaZ, která před dvěma lety zchátralý objekt koupila, včera kvůli zahraniční cestě nebyl k zastižení.

Obec si koupi zámku dovolit nemohla. „Jsme rádi, že se našel soukromý majitel, my bychom na to neměli," konstatoval starosta Borotína Zdeněk Toul. Také jeho těší, jak práce pokračují. „Dělá se denně, i o víkendu, a už vše začíná dostávat podobu. Vyměněná jsou okna, téměř hotová je střecha. Fandíme tomu, že se zámek spravuje a že bude zase využitý. Přinese to pracovní místa a do obce přivede i více lidí, kteří budou využívat zdejší služby jako obchod či hospodu. Víc návštěvníků přijde také do místního arboreta," dodal starosta.

Pozdně barokní zámek tvoří dominantu obce o přibližně čtyřech stovkách obyvatel. Vznikl na horní straně návsi na místě původní tvrze ze čtrnáctého století. V roce 1753 jej nechal ve volném francouzském stylu postavit olomoucký světící biskup Václav z Freyensfeldu. Jako všechny zámky i borotínský byl soukromým majitelům zestátněn po roce 1948 a od roku 1963 v něm sídlil ústav sociální péče. V roce 1991 se na zámku natáčel film Tankový prapor, později pak několik scén z dvou dílů Četnických humoresek.

V roce 2000 se sociální zařízení přestěhovalo do Velkých Opatovic, zámek zůstal neobydlený a chátral. Potomci bývalého majitele se jej dlouho snažili prodat. Pak jej koupili podnikatelé z Ruska, kteří jej po čase opět prodali. Až hodonínská firma SaZ dokázala nastartovat rozsáhlou rekonstrukci s cílem zřídit tam dům s pečovatelskou službou.