Síť informačních center pro turisty je na Blanensku poměrně hustá. Ne všude ale mají otevřeno i o víkendu. V Adamově dokonce není informační centrum vůbec. To se brzy změní.

„Nyní mají turisté k dispozici pouze průvodce v chrámu svaté Barbory, kde je proslulý Světelský oltář. V jedné místnosti budovy městského úřadu u kostela plánujeme zřídit informační centrum. Nebude to certifikované íčko, ale průvodce z kostela tam bude mít zázemí a také budou k dispozici toalety, takže tam turisté najdou vše, co potřebují," sdělila tajemnice adamovské radnice Libuše Špačková.

Kdy bude nové centrum v provozu, ještě není jasné. „Ve spolupráci s blanenskou římskokatolickou farností musíme místnost trochu opravit, vymalovat a vybavit nábytkem. Možná stihneme íčko otevřít ještě letos, v příštím roce už ale bude turistům sloužit určitě," upřesnila tajemnice.

Od devíti do pěti

Podle faráře Jiřího Kani bude nové centrum otevřeno ve stejné době jako je nyní přístupný kostel. „V sezóně tedy každý den kromě pondělí od devíti do pěti hodin odpoledne," doplnil Kaňa.

V dalších městech na Blanensku lidé zařízení, která poradí s tipy na výlety, najdou. O víkendu jsou však některá otevřena jen kratší dobu. Smůlu mají návštěvníci Kunštátu, kteří do města zavítají o víkendu až odpoledne. Městské informační centrum se zavře ve dvanáct hodin. Podle pracovnice centra Nikoly Olšanové není o jejich služby odpoledne zájem. „Vloni jsme měli otevřeno i v neděli odpoledne, ale chodilo velmi málo lidí," uvedla Olšanová.

Stejné zkušenosti mají i v Letovicích. „Máme v sezóně otevřeno v sobotu od devíti do jedné a v neděli od deseti do dvou hodin. V neděli by klidně mohlo být zavřeno, chodí jen pár lidí. Jsme ale certifikovaným zařízením, takže musíme splňovat určité podmínky," zmínila Barbora Bolomská z turistického informačního centra.

Žádné informace nezjistí o víkendu ti, kteří přijedou do Rájce-Jestřebí. „Před několika lety jsme o víkendu zkoušeli mít otevřeno, ale neosvědčilo se to. Blansko je kousek, takže turisté mohou zajet tam," řekla pracovnice informačního centra Marie Horáčková.

Nejvíc táhnou jeskyně

Jeskyně a zámky. To jsou největší lákadla, za kterými vyjíždějí turisté na Blanensko. „Lidé se ptají ale i na cyklostezky, rozhledny či turistické trasy," sdělila Iva Kratochvílová z blanenské informační kanceláře Blanka.

Ta je v létě k dispozici příchozím po téměř celý víkend. „V sobotu máme otevřeno od devíti do dvanácti hodin a od jedné do pěti. V neděli potom jen odpoledne od jedné do pěti, protože v neděli dopoledne skoro nikdo nechodil," popsala Kratochvílová.

Městské informační středisko a zároveň informační centrum Boskovicko je otevřeno v sobotu od osmi do pěti a v neděli od osmi do čtyř.

Na vesnicích, které jsou v turisticky zajímavých lokalitách, poradí zvídavým návštěvníkům po celý víkend. Od devíti do pěti hodin jsou otevřena informační centra ve Sloupě, Rudici, Ostrově u Macochy a Jedovnicích. O hodinu více, až do šesti, jsou k dispozici v íčku ve Veselici.