Celkem na tradiční výstavě soutěžilo šestadvacet výrobků. Dvaačtyřicátý ročník výstavy byl pro kozí farmu v Šošůvce prvním, kterého se zúčastnila. „Výhry si velmi vážíme, moc nás to potěšilo," měl radost Jan Sedlák z farmy. Šošůvečtí už mají řadu jiných ocenění. „Pravidelně se účastníme soutěže Zlatá chuť jižní Moravy a Regionální potravina. Regionální soutěže jsou pro nás nadále prioritou," řekl Sedlák.

Oříšková příchuť

Sýr Sedlák se slunečnicí zaujal porotu svou chutí i kvalitou. „Na tomto sýru je zvláštní postup, kterým se vyrábí. Slunečnicová semínka se přidávají přímo do sýřeniny. Dodávají sýru zvláštní oříškovou příchuť," popsal Sedlák. Výroba je náročnější než u jiných druhů. Trvá tři až pět dní a na kilo sýru je potřeba přes deset litrů kozího mléka.

Kozí farma v Šošůvce.

Období od Velikonoc do Vánoc je pro kozí farmu v Šošůvce hlavní výrobní sezónou. Skoro dvě stě koz a výrobu sýrů má na starosti pět lidí. „Každé ráno musíme kozy podojit, pak je vedeme na pastvu. Přes den je podle potřeby ošetřujeme a večer opět podojíme," vysvětlil Sedlák, který je profesí zvěrolékař. „V sýrárně od rána pasterujeme, sýříme a vyrábíme sýry někdy i jedenáct hodin denně. Také sušíme seno a děláme všechno, co k hospodářství patří," popsal Sedlák.

Na farmě, která funguje už třiadvacet let, produkují i mléko nebo syrovátku. Ročně vyrobí mezi pěti až deseti tunami sýru. „Pokračujeme ve výrobě kvalitních osvědčených produktů, ale zároveň chceme každý rok přijít na trh s něčím novým, i když zavádění novinek je většinou složité. Sýr musí schválit veterinární ústav a podmínky se často mění," dodal Sedlák.

MICHAELA REISIGLOVÁ