Když se před dvěma lety Říhovi přestěhovali z Brna do Újezdu u Černé Hory, nestačili se divit. Na úřední desce nenašli žádné informace o jednání zastupitestva nebo obecních vyhláškách, nedozvědeli se nic o rozpočtu ani hospodaření Újezda. Podali proto několik stížností. Mimo jiné i na Ministerstvo vnitra.

Přestože dnes zastupitelé zveřejňují informace v souladu s platným zákonem o obcích, Říhovi jsou stále nespokojeni. „Myslíme si, že zastupitelstvo i tak porušuje zákon o obcích. Informace, které zveřejňují, jsou podle nás nedostatečné. Nedozvíme se tak například o připomínkách, které mají lidé k jednání zastupitelstva. Podle našeho názoru je řízení obce neprůhledné. V Újezdu totiž chybějí opoziční zastupitelé,“ uvedl jednu ze stížností Jaroslav Říha, který se v minulosti obrátil i na Ministerstvo vnitra.

Pracovníci ministerstva Jaroslavu Říhovi potvrdili, že vedení obce dlouhodobě porušuje zákon o obcích. „V době kontroly informace o schůzích zastupitelstva na úřední desce nebyly,“ potvrdila ředitelka odboru dozoru a kontroly veřejné správy Marie Kostruhová.

Jaroslavu Říhovi se nelíbil ani fakt, že v Újezdě není místo, kde by se lidé a zastupitelé mohli scházet. „V místě nemáme důstojný prostor, kde by se například mohly konat volby. Jako obecní úřad totiž slouží chátrající mateřská škola,“ dodal.

Starosta obce Jan Stejskal o problémech lidí ví. „Dříve jsme na úřední desce informace neměli. Ve vesnici totiž spolupráce lidí funguje trochu na jiné úrovni. Pokud někdo něco potřebuje, chodí za mnou, ať jsou úřední hodiny, nebo ne. Jsem k dispozici ve večerních hodinách, o víkendech, v podstatě pořád. Lidé prostě vědí, co a kdy se u nás děje,“ sdělil starosta s tím, že stížnostmi rodiny Říhové už se zastupitelstvo zabývat nebude.

„Stává se často, že s něčím nesouhlasí nebo proti něčemu protestují. Navíc to vypadá, že se navzájem nedomluvíme. Vadí nám, že například protestují proti stavbě inženýrských sítí, které by měly vést v blízkosti jejich pozemku,“ dodal starosta.

Podle jeho slov vedení obce řeší i problém s obecním úřadem. V těchto dnech představili projekt na stavbu zcela nové budovy.
„Teprve po deseti letech, co náš starosta úřaduje, se začalo něco dít. Po mnoha stížnostech lidí se rozhodl vypracovat projekt obecního úřadu.

Ten ale stejně svým rozsahem podle nás neřeší situaci v obci,“ podotkl Jaroslav Říha, který dodal, že jedinou možnost změny vidí v příštích volbách do obecního zastupitelstva.